Peste 60 de focare de gripa aviara confirmate in Franta

Peste 60 de focare de gripa aviara confirmate in Franta


Franta numara 61 de focare de gripa aviara la 1 ianuarie, un numar care a crescut cu 40 in cateva zile, potrivit ultimului bilant publicat de Ministerul francez al Agriculturii, transmite AFP.

Intr-un comunicat de presa, Ministerul Agriculturii a precizat ca 48 dintre cele 61 de focare confirmate au fost identificate in departamentul Landes (sud-vest-ul Frantei), o regiune care este un producator traditional de foie gras. In precedentul bilant, publicat in data de 29 decembrie, Ministerul Agriculturii a identificat 29 de focare de gripa aviara pe intreg teritoriul Frantei.

 

De asemenea, Ministerul francez al Agriculturii a informat ca va fi extins perimetrul in care autoritatile locale pot decide o sacrificare preventiva a pasarilor in jurul focarelor confirmate.

 

In schimb, sindicatele fermierilor critica sacrificarea preventiva a animalelor sanatoase, apreciind ca este vorba de o masura "ineficienta din punct de vedere sanitar si inacceptabila din punct de vedere moral".

 

Pana acum nu exista cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la pasari la oameni insa descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat sa tina pasarile inchise.Poti fi interesat si de