Peste 5.000 de porci ucisi din cauza PPA intr-o saptamana

Peste 5.000 de porci ucisi din cauza PPA intr-o saptamana


Peste o mie de animale vor fi ucise la o ferma de porci din localitatea Burila Mare, din Mehedinti, dupa ce mai multe scroafe au fost confirmate cu pesta porcina africana. In urma cu o saptamana, alti 4.200 de porci au fost eutanasiati la o alta ferma din zona.

Potrivit reprezentantilor fermei este vorba despre 599 de scroafe dintr-o rasa speciala pentru reproductie. Animalele au fost cumparate in luna noiembrie, din Danemarca, iar proprietarul a platit pentru acestea peste 700.000 de euro.

 

“Este a doua ferma din tara cu aceasta genetica. Sunt porci liberi de orice boala. Ei cand au venit din Danemarca au venit din ferme cu genetica de top, cu pedigree, scroafe si bunici din care ieseau scrofite pentru reproductie pentru inlocuire”, a declarat Dorin Ganea, medicul veterinar al fermei.

 

In total, peste o mie de animale vor fi ucise in urmatoarele 24 de ore. Alte 4200 de suine, de la o ferma din apropiere, au fost eutanasiate in urma cu o saptamana, tot din cauza pestei porcine africane.

 

“S-a verificat planul de biosecuritate, de gestionare a intrarilor si iesirilor de animale, precum si a avectorilor care sut acolo si nu au fost probleme. Atata timp cat padurea este destul de aproape, vorbim de cateva sute de metri, vorbim de un potential risc de contaminare prin intermediul porcului mistret”, a declarat, pentru Mediafax, Adriana Ganea, director adjunct al DSVSA Mehedinti.

 

In padurile din Mehedinti, sunt active sase focare de pesta porcina africana la porcii mistreti.Poti fi interesat si de