Peste 45.165 de kg de carne au fost retrase de la comercializare, in perioada Pastelui

Peste 45.165 de kg de carne au fost retrase de la comercializare, in perioada Pastelui


In perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel national, a realizat controalele tematice specifice perioadei.

carnitaIn perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel national, a realizat controalele tematice specifice perioadei.
Ca urmare, au fost retrase de la comercializare si dirijate spre distrugere peste 45.165 de kg de carne si produse din carne, produse alimentare care ar fi reprezentat un pericol pentru sanatatea consumatorilor. Din centralizarea datelor furnizate de catre Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene rezulta ca au fost verificateun numar de 6.569 de unitati inregistrate sau autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.

Abaterile de la normele si cerintele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor descoperite cu ocazia controalelor au fost sanctionate cu un numar de 460 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 1.896.490 de lei si prin aplicarea a 246 de avertismente.

De asemenea, au fost emise 28 de Ordonante de Interzicere a Activitatii si 9 Ordonante de Suspendare a Activitatii.

Inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor au verificat modul in care sunt produse, depozitate, transportate si valorificate carnea de miel si ied, ouale destinate consumului uman, precum si alte alimente de origine animala sau non-animala, care se consuma in mod traditional in aceasta perioada.
Dintre neregulile constatate enumeram:
- transportul de produse de origine animala in mijloace de transport neautorizate sau cu viza anuala expirata depistate cu ocazia controalelor efectuate in traficul rutier realizate impreuna cu reprezentanti ai IJP;
- expunerea la vanzare si depozitarea necorespunzatoare a carcaselor de miel sau ied;
- comercializarea carcaselor de miel sau ied care nu aveau marca de sanatate;
- lipsa documentelor de calitate si conformitate pentru produsele alimentare de origine animala sau non-animala;
- vanzarea de animale in targuri fara a fi insotite de documentele sanitare veterinare prevazute de lege;
- sacrificarea animalelor in spatii neautorizate;
- lipsa documentelor obligatorii pentru stabilirea trasabilitatii produselor comercializate;
- neconcordante intre inscrisurile din documentele insotitoare si atestarile din certificatele sanitare veterinare de transport;
- manipularea necorespunzatoare, nerespectarea conditiilor de igiena si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;
- depozitarea, pastrarea si expunerea la vanzare a produselor alimentare de origine animala in afara spatiilor inregistrate sanitar veterinar si fara asigurarea lantului frigorific etc.

Datele centralizate arata ca, in perioada 11 19 aprilie, au fost sacrificati 134.661 de miei la nivel national, activitatile de sacrificare realizandu-se in abatoare, centre si spatii amenajate temporar si supravegheate sanitar veterinar.



Poti fi interesat si de