Peste 40 de procesatori sunt eligibili pentru a obtine fonduri prin programul INVESTALIM

Peste 40 de procesatori sunt eligibili pentru a obtine fonduri prin programul INVESTALIM


Un numar de 41 de procesatori care au solicitat finantare nerambursabila pentru infiintarea de unitati noi de productie, precum si pentru extinderea capacitatilor existente sau diversificarea productiei, au fost declarati eligibili de catre Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), in urma unui proces de evaluare si de analiza a cererilor de acord pentru finantare.

AFIR a publicat pe site-ul institutiei listele solicitantilor eligibili care au depus proiecte prin intermediul Programului national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare INVESTALIM in cadrul sesiunii din 27 octombrie - 27 noiembrie 2023 si al sesiunii din 27 noiembrie - 27 decembrie 2023.

 

De asemenea, pe langa listele solicitantilor eligibili a fost publicata si Lista solicitantilor neeligibili ai Programului INVESTALIM, sesiunea 27 noiembrie -27 decembrie 2023.

 

Solicitantii care au fost declarati neeligibili pot depune contestatii privind scrisoarea de respingere a cererii de acord de finantare in termen de 5 zile lucratoare de la data comunicarii acesteia de catre AFIR.

 

Contestatiile se pot transmite on-line pe adresa de e-mail cabinet@afir.info. Dupa solutionarea contestatiilor, daca este cazul, AFIR va actualiza listele centralizatoare si va publica listele cu rezultatele finale ale evaluarii cererilor de acord pentru finantare depuse in cadrul Programului INVESTALIM.

 

Listele proiectelor eligibile, precum si lista celor neeligibile sunt disponibile pe pagina agentiei, www.afir.ro.

 

Sesiunea aferenta Schemei de Ajutor de Stat INVESTALIM s-a derulat in perioada 27 octombrie - 27 decembrie 2023, in cadrul careia 49 de procesatori au depus on-line solicitari de finantare in valoare totala de aproape 613,5 milioane de euro. Schema de ajutor de stat dispune, pentru perioada 2023 - 2026, de un buget total de 590 de milioane de euro, asigurat de la bugetul de stat si acordat de Guvernul Romaniei.

 

Finantarea se acorda pentru infiintarea sau modernizarea capacitatilor de productie existente din industria alimentara. Intensitatea sprijinului nerambursabil are valori intre 30 - 70%, iar nivelul ajutorului de care poate beneficia o intreprindere poate ajunge pana la un maxim de 57,75 milioane de euro.

 

Beneficiarii eligibili pentru acest tip de sprijin sunt intreprinderile nou-infiintate sau intreprinderile in activitate, atat IMM-uri, cat si intreprinderi mari, infiintate conform Legii nr. 31/1990. Pot beneficia de ajutor de stat pentru o singura activitate economica, respectiv un singur cod CAEN, intreprinderile care indeplinesc cumulativ, la data inregistrarii cererii de acord pentru finantare, criteriile de eligibilitate prevazute de Ghidul solicitantului.

 

Activitatile eligibile pentru care se acorda finantare prin schema de ajutor de stat INVESTALIM sunt: prelucrarea si conservarea carnii, fabricarea produselor din carne, prelucrarea si conservarea pestelui, crustaceelor si molustelor, prelucrarea si conservarea cartofilor, fabricarea prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor, fabricarea uleiurilor si grasimilor, fabricarea produselor lactate si a branzeturilor, fabricarea produselor de morarit, a painii, a prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie, precum si fabricarea zaharului.



Poti fi interesat si de