Peste 4.000 de ferme afectate de inundatiile din Vaslui si Galati. Mii de animale si pasari au murit

Peste 4.000 de ferme afectate de inundatiile din Vaslui si Galati. Mii de animale si pasari au murit


Peste 5.000 de gospodarii care detin animale se afla in zonele afectate de inundatii din judetele Vaslui si Galati iar situatia mortalitatilor cunoscute pana la aceasta data este de peste 2.200 de animale, 6.200 de pasari si 120 de familii de albine, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

'Conform datelor din Baza Nationala de Date - Sistemul National de Identificare si Inregistrare a Animalelor (BND), in cele 4.347 de exploatatii din localitatile afectate de inundatii se regasesc 7.148 de bovine, 2.002 de ecvine, 89.517 de ovine, 22.255 de caprine, 8.672 de suine si 77.479 de pasari. Situatia mortalitatilor cunoscute pana la aceasta data, conform notificarilor din teren, este de 67 de bovine, 27 de ecvine, 1.885 de ovine, 123 de caprine, 102 de suine si 6.286 de pasari. Suplimentar au fost raportate ca mortalitati si 56 de canide, 10 leporide precum si 120 de familii de albine', a transmis ANSVSA, intr-un comunicat.

 

Institutia subliniaza, de asemenea, ca va suplimenta, din cadrul DSVSA limitrofe, medici veterinari pentru operatiunile complexe de ecarisare, neutralizare si dezinfectie si va reveni cu informatii actualizate in conditiile in care situatia mortalitatilor este in dinamica.

 

'Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Judetene (DSVSA), participa, alaturi de alte institutii, la interventii in zonele afectate de inundatii, pentru prevenirea si limitarea efectelor. Au fost transmise instructiuni Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Judetene (DSVSA) privind implementarea masurilor de profilaxie generala si specifica, ecarisare si sanatate publica, pentru a preveni si limita efectele inundatiilor asupra sanatatii animalelor', se precizeaza in comunicatul ANSVSA.

 

Ca urmare a numeroaselor disparitii si decese inregistrate in randul animalelor, comisiile de inventariere, constituite prin ordinul Prefectului, la nivelul fiecarei localitati afectate, includ reprezentantul DSVSA, medicul veterinar de libera practica, reprezentantul teritorial al MADR - responsabil cu evaluarea valorii genetice a animalelor, precum si primarul localitatii, in calitate de reprezentant al Unitatii locale de sprijin.

 

ANSVSA subliniaza, in context, ca toate localitatile afectate de inundatii sunt acoperite din punct de vedere al actiunilor sanitare veterinare de cate o Circumscriptie Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor pentru asistenta.

 

In functie de concluziile comisiilor de inventariere si de analiza de risc, DSVSA va dispune masuri/restrictii sanitar veterinare suplimentare, in vederea asigurarii unui status epidemiologic liber de boli infecto-contagioase la nivelul judetului, a mai precizat sursa citata.



Poti fi interesat si de