Peste 322 de milioane de lei vor ajunge la crescatorii de porci si de pasari, in urmatoarele zile

Peste 322 de milioane de lei vor ajunge la crescatorii de porci si de pasari, in urmatoarele zile


Crescatorii de animale din sectoarele suin si avicol vor beneficia de sprijin financiar in valoare de peste 322 milioane de lei pentru sustinerea activitatii pe care o desfasoara, in contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei, informeaza Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), intr-un comunicat de presa.

Din data de 23 mai 2024, Centrele Judetene ale APIA au efectuat plata aferenta ajutorului de stat acordat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din cele doua sectoare de activitate, iar in urmatoarele doua zile beneficiarii vor avea banii in conturi.

 

Potrivit sursei citate, suma platita catre acestia este de 322,571 milioane de lei, fiind acordata din bugetul de stat, prin Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), dupa cum urmeaza: 141,305 milioane de lei pentru sectorul suin unui numar de 234 de beneficiari, respectiv 181,267 milioane de lei pentru sectorul avicol, catre 349 de beneficiari.

 

Cuantumul ajutorului de stat este de 100 euro/UVM pentru capacitatea de productie suine la ingrasat si/sau animale de reproductie, respectiv scroafe si/sau scrofite montate, si 100 euro/UVM pentru capacitatea de productie pui de carne, pui de curca, gaini reproductie rase grele si/sau tineret de reproductie, gaini ouatoare si/sau tineret de inlocuire, precum si pui de gaina eclozionati si/sau pui de curca eclozionati.

 

APIA mentioneaza ca ajutorul de stat destinat crescatorilor de suine s-a calculat prin inmultirea capacitatii de productie in conditii minime de bunastare, echivalent UVM, in functie de categoriile de suine sau suine la ingrasat si/sau animale de reproductie (scroafe si/sau scrofite montate) cu un cuantum de 100 euro/UVM.

 

De asemenea, suma destinata crescatorilor de pasari a rezultat prin inmultirea capacitatii de productie in conditii minime de bunastare, echivalent UVM, in functie de categoriile de pasari, respectiv, pui de carne, pui de curca, gaini reproductie rase grele si/sau tineret de reproductie, gaini ouatoare si/sau tineret de inlocuire, precum si pui de gaina eclozionati si/sau pui de curca eclozionati, cu un cuantum de 100 euro/UVM.

 

Valoarea totala a ajutorului ce poate fi acordata pentru fiecare beneficiar nu depaseste echivalentul in lei a 280.000 de euro, la cursul de schimb valutar de 4,9334 lei pentru un euro.

 

Schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectoarele suin si avicol este prevazuta in Ordonanta Guvernului nr. 12/2024, pentru perioada 1 august 2022 - 31 august 2023, in contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.



Poti fi interesat si de