Peste 317 milioane euro au fost transferate catre fermieri
Joi, 17 Octombrie 2019
Joi, 17 Octombrie 2019
"Am programat pentru azi (miercuri, 16 octombrie n.r.) sa incepem la minutul unu, in cumpana noptii, si am inceput (plata avansului pe suprafata n.r.). Ne-am programat sa prelucram dosare, avem peste 200.000 pana la orele 12:00. Se continua. Sunt transferati peste 317 milioane de euro pentru 202.000 de dosare si facem acest lucru in continuare, in dorinta de a termina la timp semanatul in Romania pentru ca insamantarile in camp se fac cu bani, se fac de catre fermieri, in slujba carora am fost si raman. (...) Suntem in plina campanie de recoltat la porumb, in toate judetele, in mod deosebit in centrul tarii si in plina campanie de insamantare, suntem in plina activitate in camp si nu intamplator toti cei care aveau responsabilitatea au fost la lucru, ca sa dam banii fermierilor", a precizat oficialul de la Agricultura.
Daea sustine ca in minister se continua munca, "activitatea responsabila asa cum am facut-o pana acum", deoarece nu se stie deocamdata cat va dura inlocuirea ministrului, iar in agricultura "o zi pierduta astazi, maine nu se mai poate recupera".
"Nu stim cat va dura acest proces de inlocuire pana in momentul in care se depune juramantul de catre viitorul ministru aici in MADR se continua munca, activitatea responsabila asa cum am facut pana acum facem in continuare pentru ca suntem constienti de asteptarile pe care le au fermierii, suntem constienti de nevoile care sunt in tara in acest moment, suntem constienti ca o zi pierduta astazi, maine in agricultura nu se mai poate recupera", a subliniat Daea.
In acest context, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Adrian Pintea, a afirmat ca institutia si-a programat ca pana la 30 noiembrie sa plateasca fermierilor romani o suma prevazuta ca avans de 1,4 miliarde de euro.
"Targetul nostru este sa platim 1,4 miliarde de euro pana la 30 noiembrie si cu siguranta, asa cum toate obiectivele pe care ni le-am propus s-au realizat, cu siguranta si acesti pasi pe care ii avem de facut in aceasta perioada o sa-i realizam. Categoric ca fiecare fermier asteapta ca in prima zi sa fie platit, dar reamintesc ca plata avansului se face in perioada 16 octombrie – 30 noiembrie, iar in aceasta perioada toti fermierii speram sa primeasca aceasta suma, iar incepand cu 1 decembrie vom declansa plata finala ca in fiecare an. Singura categorie care nu intra la plata avansului sunt crescatorii de bovine, respectiv sprijinul cuplat in sectorul bovin. De ce? Pentru ca perioada de retentie este de sase luni de zile, aceasta fiind incheiata dupa 15 noiembrie. La 1 decembrie vom incepe cu dansii ca si ei sa fie prioritizati", a spus Adrian Pintea.
Perioada de retentie este perioada in care un animal, care face obiectul unei cereri unice de plata, trebuie retinut in exploatatia pentru care a depus cererea, inclusiv in evidentele acesteia.
Potrivit APIA, fermierii care au depus cereri unice de plata vor primi in avans, incepand din 16 octombrie, 70% din subventiile pe suprafata si pana la 85% in cazul sprijinului acordat in cadrul masurilor de dezvoltare rurala.
Astfel, avansul pentru plata directa in sectorul vegetal, respectiv schema de plata unica pe suprafata (SAPS), este de 102,6082 euro/ha, plata redistributiva pentru intervalele intre 1 si 5 hectare (inclusiv 5 ha) si peste 5 hectare si pana la 30 de hectare inclusiv va fi de 48,7127 euro/ha, plata pentru inverzire - 59,3201 euro/ha, iar plata pentru tinerii fermieri - 31,2477 euro/ha.
Pentru speciile ovine/caprine, respectiv sprijinul cuplat in sectorul zootehnic, plafonul alocat este de 17,7173 euro/animal.
Avansul se va acorda in perioada 16 octombrie - 30 noiembrie 2019, iar din 1 decembrie 2019 APIA va efectua platile corespunzatoare diferentei intre plafonul financiar al fiecarei scheme si cuantumul calculat si acordat in avans, in conditiile indeplinirii de catre beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate.
Plafonul pentru schemele de plata din campania 2019 este de 1,75 miliarde de euro.
Pana la data de 15 mai 2019, cand s-a incheiat campania de primire a cererilor, au fost depuse peste 866.000 de cereri unice de plata, cu peste 9,6 milioane hectare. Fata de anul trecut, numarul cererilor a scazut usor, in timp ce suprafata agricola a crescut cu 194.695,83 hectare.
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...