Peste 1,2 milioane de lei, amenzi date de ANSVSA inainte de Paste

Peste 1,2 milioane de lei, amenzi date de ANSVSA inainte de Paste


Autoritatile sanitare veterinare au realizat, timp de trei saptamani, controale la 4.990 de obiective din sectorul alimentar, verficand modul in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare.

Deficientele constatate de reprezentantii Autoritatii, in urma controalelor efectuate, au fost sanctionate prin aplicarea a 300 de sanctiuni contraventionale, care au insumat 1.278.660 lei, emiterea a 16 ordonante privind suspendarea activitatii si a 68 ordonante privind interzicerea desfasurarii activitatii unor unitati.

 

De asemenea, au aplicate masuri de retinere oficiala sau sechestru si au fost dirijate catre unitati de neutralizare 6.111,76 de kg de produse alimentare neconforme si 72.280 de oua, care nu erau marcate in conformitate cu cerintele legale. 

 

Totodata, inspectorii DSVSA judetene si a municipiului Bucuresti au asigurat supravegherea functionarii si au verificat conditiile de igiena si bunastare a animalelor, la nivelul centrelor de sacrificare temporara a mieilor.

 

Pana la aceasta data, au fost amenajate si autorizate sa functioneze temporar 120 de centre pentru sacrificarea mieilor.

 

Numarul abatoarelor autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea mieilor este de 87.

Dintre neconformitatile constatate si sanctionate pot fi mentionate urmatoarele:

-           comercializarea mieilor fara documente de provenienta si transportul acestora cu mijloace de transport neautorizate;

-           nerespectarea normelor sanitare veterinare privind conditiile de igiena si de temperatura pe durata transportului produselor alimentare;  

-           deficiente privind marcarea si etichetarea oualor;

-           deficiente privind asigurarea trasabilitatii produselor alimentare;

-           depozitarea si comercializarea catre consumatorul final a produselor alimentare in spatii care nu au fost inregistrate sau autorizate sanitar veterinar, fara respectarea conditiilor de temperatura si igiena;

-           deficiente privind depozitarea si eliminarea deseurilor si a subproduselor nedestinate consumului uman;

-           operatorii unitatilor din sectorul alimentar nu au pus in aplicare proceduri de dezinfectie, dezinsectie si combatere a daunatorilor (DDD);

-           operatorii unitatilor din sectorul alimentar nu au elaborat si implementat programe proprii de control pentru stabilirea parametrilor fizico-chimici si microbiologici ai apei, a criteriilor microbiologice ale alimentelor, precum si pentru determinarea nivelului maxim de reziduuri si contaminanti, in conformitate cu prevederile legislatiei relavante a UE.

 

Controalele ANSVSA cu aceasta tematica vor continua pana pe data de 1 mai.



Poti fi interesat si de