Pesta porcina se extinde in judetele Olt si Dambovita

Pesta porcina se extinde in judetele Olt si Dambovita


Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Olt a inregistrat 10 noi suspiciuni de pesta porcina africana (PPA) in trei localitati, iar numarul focarelor de boala confirmate in judet a ajuns la 76, potrivit purtatorului de cuvant al institutiei, Venera Popa.

Aceasta a precizat ca suspiciunile de PPA au fost stabilite in baza analizelor emise de laboratorul de la DSVSA Olt si in toate cele 10 cazuri au fost trimise probe pentru confirmare la Bucuresti, la IDSA.

 

Suspiciuni de pesta porcina africana sunt la gospodarii din localitatile: Grojdibodu (patru gospodarii); Studina (doua gospodarii); Gircov (o gospodarie); Gura Padinii (o gospodarie); Brebeni (o gospodarie); Crampoia (o gospodarie).

 

Venera Popa a spus ca toate gospodariile in care au fost cazuri de animale suspecte de PPA au fost plasate sub control, porcii au fost eliminati si in localitati au fost luate masuri de prevenire a raspandirii bolii.

 

In ce priveste focarele de PPA confirmate, in judet sunt 76 de focare in 15 localitati. In cinci dintre localitati a fost aplicata masura uciderii preventive a porcilor si in prima comuna in care a fost aplicata aceasta masura, Cilieni, toti proprietarii suinelor sacrificate au primit deja banii din despagubiri. Este vorba de 184 de proprietari care au primit in total 560.000 de lei.

 

Pesta porcina a fost confirmata și in doua gospodarii din comuna Persinari si intr-o gospodarie din Ciocanesti iar autoritatile au luat masurile care se impun, se arata intr-un comunicat al Prefecturii Dambovita.

 

Potrivit sursei citate, s-a luat masura uciderii porcinelor din gospodariile afectate, urmand a se continua supravegherea clinica si catagrafierea tuturor porcinelor din localitati. In conformitate cu planurile de masuri aprobate, s-au stabilit zonele de restrictie (zona de protectie si zona de supraveghere) in jurul focarelor, din cele doua localitati.

 

Totodata a fost emisa si decizia de stingere a focarului de pesta porcina africana din localitatea Razvad, avand in vedere ca nu au mai fost constatate si notificate cazuri de imbolnavire si mortalitate la porcine.

 

„In continuare, solicitam sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea masurilor dispuse, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele acesteia. Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar din localitate, Directiei Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Dambovita si autoritatilor locale. De asemenea, precizam ca proprietarii ai caror animale sunt ucise vor fi despagubiti de catre stat. Reamintim ca pesta porcina africana (PPA) nu afecteaza oamenii, neexistand nici ce mai mic risc de imbolnavire, ea avand un puternic impact la nivel economic si social", mai anunta Prefectura Dambovita.Poti fi interesat si de