Pesta porcina scapa de sub control pe fondurile de vanatoare din judetul Buzau

Pesta porcina scapa de sub control pe fondurile de vanatoare din judetul Buzau


Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentara (DSVSA) Buzau anunta ca, la nivelul judetului, potrivit ultimelor date, sunt inregistrate 177 de cazuri de pesta porcina africana (PPA) la mistreti, in mai multe fonduri de vanatoare, vectori principali ai imbolnavirilor din exploatatiile profesionale sau din gospodarii.

Potrivit autoritatilor sanitar-veterinare, au fost efectuate frecvent analize de laborator la mistreti recoltati de catre vanatori, fiind inregistrate rezultate pozitive la testul pentru pesta porcina africana, ceea ce demonstreaza faptul ca exista in continuare animale bolnave in familiile de mistreti din fondul forestier.

 

'Sunt active cazurile de pesta porcina africana la mistret, la aceasta data sunt inregistrate pe raza judetului Buzau 177 de cazuri la mistret pe mai multe fonduri de vanatoare: fondurile de vanatoare nr. 23 Grajdana, 41 Beceni, 42 Aldeni, 27 Berca, 44 Calnau, 26 Umbraretu, 40 Vintila-Voda, 46 Fagetu... Dupa cum observati, sunt in zona de deal sau munte a judetului Buzau unde exista o densitate mai mare de mistreti', a declarat purtatorul de cuvant al DSVSA Buzau, Iulian Moca.

 

Specialistii atrag atentia ca exista o presiune virala deosebita in mediul silvatic, motiv pentru care fermierii ar trebui sa isi ia masuri de precautie pentru a-si proteja fermele de animale.

 

'Este foarte important sa tinem cont de aceste cazuri pentru ca rezervorul virusului, sa-i spunem asa, dupa cum bine stiti, il reprezinta porcul mistret unde virusul din ultimele cazuri raportate poate sta si ani de zile pe animalul bolnav, ba s-au descoperit si porci care au trecut prin boala, au fost testati si diagnosticati anticorp. Prin urmare, presiunea virala exista la aceasta data in mediul silvatic. Facem recomandarea tuturor crescatorilor de porcine sa respecte cu strictete normele de biosecuritate in ceea ce priveste cresterea porcilor. Sa foloseasca echipamente de protectie cand merg in zona de administrare a hranei pentru animalele detinute si sa nu introduca animale straine sau persoane in zona de crestere. Isi pot amenaja un dezinfector pietonal astfel incat atunci cand ajung in zona de crestere a animalelor sa se dezinfecteze si sa nu puna in pericol sanatatea animalelor', a subliniat reprezentantul DSVSA.

 

Daca in mediul silvatic exista cazuri de PPA, in exploatatiile profesionale si in gospodarii nu mai evolueaza niciun focar.



Poti fi interesat si de