Pesta porcina creste ingrijorarea fermierilor germani de a nu mai putea exporta carne in China

Pesta porcina creste ingrijorarea fermierilor germani de a nu mai putea exporta carne in China


Autoritatile din landul german Brandenburg au decis construirea unui gard electric de 120 de kilometri, pentru a preveni patrunderea porcilor mistreti din Polonia, unde este pesta porcina africana, si infectarea efectivelor de porci din Germania, transmite Reuters.

Dar fermierul Hans-Christian Daniels nu crede ca masurile vor functiona.

 

“Pare mai degraba inevitabila aparitia pestei porcine. Aceasta va duce la o scadere semnificativa a preturilor”, sustine Hans-Christian Daniels, in a carui ferma din apropierea localitatii Tauche, aproape de granita cu Polonia, se afla 11.000 de porci.

 

Pesta porcina africana, care a afectat semnificativ industria globala a carnii de porc, se apropie periculos de Germania, cel mai mare producator de carne de porc din Europa.

 

Organizatia Mondiala pentru Sanatate Animala (OIE) a precizat ca, in luna decembrie 2019, Polonia a inregistrat 55 de cazuri de pesta porcina africana in randul porcilor mistreti. Unul din aceste cazuri a fost descoperit la doar 12 km de granita cu Germania.

 

Confirmarea unui caz de pesta porcina africana in Germania va determina interzicerea importurilor, incheind perioada de boom pentru crescatorii locali de porci, care si-au majorat semnificativ exporturile spre China, cel mai mare consumator global de carne de porc.

 

De asemenea, confirmarea ar afecta semnificativ si fermele din Olanda si Danemarca, unde sunt principalii furnizori de purcei pentru Germania.

 

“Nu stim exact cati porci mistreti avem in Brandenburg, dar in ultimii ani a crescut semnificativ numarul lor. Regiunea noastra este un fel de paradis pentru porcii mistreti, datorita padurilor. Ei sunt extrem de rapizi si vanatorii trebuie sa fie bine pregatiti”, a apreciat Anja Semmele, de la Asociatia Vanatorilor din Brandenburg.

 

Pesta porcina africana se extinde in Europa de Est, dar provoaca pagube semnificative in Asia, in special in China, ceea ce a provocat anul trecut cresterea semnificativa a preturilor.

 

Exporturile Germaniei de carne de porc spre China au urcat cu 43% in primele sapte luni din 2019, statul chinez fiind cea mai importanta piata straina pentru Berlin.

 

Tarile din Asia, inclusiv China, impun in mod regulat interdictii la importurile de carne de porc din tarile unde a fost descoperita pesta porcina africana, iar fermierii germani s-ar putea confrunta cu pierderi semnificative, a avertizat Asociatia Fermierilor (DBV).

 

Ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, s-a intalnit recent cu omologul polonez Jan Krzysztof Ardanowski la Berlin si au cazut de acord asupra unor noi masuri comune destinate sa tina sub control cazurile de pesta porcina descoperite in Polonia si sa impiedice raspandirea virusului in Germania.

 

“Discutiile includ construirea unui gard de-a lungul frontierei pentru a evita ca porci mistreti infectati sa ajunga in Germania”, se arata in comunicat. In plus, cele doua tari vor discuta si daca fortele de aparare civila din Germania vor ajuta la construirea gardului.

 

Autoritatile din landurile germane Brandenburg si Saxonia au inceput deja sa construiasca garduri de-a lungul frontierei cu Polonia, incercand sa opreasca porcii mistreti sa treaca din Polonia in Germania.

 

Germania a relaxat deja unele restrictii cu privire la vanatoarea de porci mistreti.

 

 

 

 

 



Poti fi interesat si de