Pesta porcina africana se extinde si depaseste 1.100 de focare
Luni, 03 Decembrie 2018
Luni, 03 Decembrie 2018
Pana in prezent au fost eliminati 361.719 de porci afectati de boala.
Autoritatea veterinara anunta ca pana la aceasta data au fost despagubiti 7.953 de proprietari, valoarea totala a platilor depasind 205,65 milioane de lei. De asemenea, au fost stinse 6 focare in judetul Satu Mare si un focar, singurul de altfel din judetul Dambovita, iar unitatea de procesare a carnii apartinand societatii S.C. Carniprod SRL si-a reluat activitatea, in data de 14 august 2018.
Conform datelor ANSVSA, cele mai multe focare sunt in continuare in judetele Tulcea - 570, dintre care 5 focare la exploatatii comerciale si un focar, la o exploatatie de tip A si 82 de cazuri la mistreti, in Ialomita - 125 de focare in gospodariile populatiei si 33 de cazuri la mistreti, in Braila - 117 focare, dintre care 9 focare la exploatatii comerciale si un doua cazuri la mistreti, in Calarasi - 100 de focare, unul la o exploatatie comerciala si 24 de cazuri la mistreti, iar in Constanta - 88 de focare in gospodariile populatiei si trei cazuri la mistreti.
Recent, seful ANSVSA, Geronimo Branescu, declara ca interzicerea cresterii porcului in gospodariile populatiei pe o anumita perioada de timp, pentru limitarea extinderii pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei, nu poate fi luata in calcul de autoritati, chiar daca este una dintre masurile tot mai des cerute de reprezentantii industriei agroalimentare autohtone, intrucat s-a dovedit a fi singura care a dat rezultate in alte tari europene unde a evoluat aceasta boala.
"Nu stiu daca este prea mult ceea ce imi doresc, dar mi-as dori o forma de disciplina sociala, in sensul de a se intelege riscurile la care se supune populatia care sacrifica porci in zonele afectate si poate genera transferul bolii direct sau indirect in regiuni inca indemne, neafectate de boala. Sigur ca factorul cel mai important care genereaza acest risc este hranirea aceasta neconforma a porcului, nu stiu daca este corect, dar as spune chiar primitiva, cu resturi alimentare. Este principalul factor de risc care face posibil transferul bolii dintr-o regiune afectata intr-una neafectata. Trebuie sa intelegem ca generam niste riscuri cu niste consecinte enorme, care afecteaza cetatenii tarii. Nu cred ca poate sau isi propune cineva sa controleze in detaliu fiecare cetatean care sacrifica porcul, il plimba, il duce dintr-o parte in alta. Oamenii trebuie sa inteleaga. Nu putem pune un jandarm la fiecare poarta", a declarat presedintele ANSVSA, Geronimo Branescu.
El a mai spus ca procentul cel mai semnificativ din totalul porcilor sacrificati il reprezinta porcii din exploatatii comerciale, nicidecum cei din gospodariile populatiei.
Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in ...
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...