Pesta porcina africana se extinde din nou. Se aloca bani din fondul de rezerva

Pesta porcina africana se extinde din nou. Se aloca bani din fondul de rezerva


Tot mai multe focare de pesta porcina africana izbucnesc pe teritoriul tarii. Trei cazuri au fost confirmate in gospodarii din satele Ostroveni, Gighera si Nedeia din judetul Dolj, altele fiind depistate la porci mistreti, iar autoritatile au luat primele masuri de prevenire si au sacrificat 35 de animale.

"Medicii veterinari din zona ne-au informat ca au suspiciuni de animale bolnave in Gighera, Nedeia si Ostroveni si au venit cu probele la Craiova. Am facut examenul preliminar, am suspicionat peste porcina, am recoltat probe de la porcii mortii, iar analizele de laborator au confirmat boala. Luni dupa-amiaza am avut semnale ca sunt mistreti morti in zona Gighera, aproape de varsarea Jiului in Dunare, iar in locatiile pe care ni le-au indicat niste persoane care treierasera graul, am gasit cativa mistreti in stare avansata de descompunere de la care am recoltat probe. In total am recoltat zece probe de la zece mistreti, pentru ca de la cei care erau in stare avansata de putrefactie nu s-au mai putut recolta probe", a declarat purtatorul de cuvant al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dolj, dr.Costica Retea.

 

Potrivit sursei citate, rezultatele de laborator au confirmat pesta porcina in patru gospodarii, iar 35 de porci au fost ucisi preventiv si exploatatiile sunt supravegheate. Gospodariile in care au fost depistate animale bolnave se afla la marginea satelor, unde gospodarii au stane, si se afla foarte aproape de zona in care au fost gasite cadavrele de mistreti.

 

"Aceasta este dovada ca boala a evoluat mai intai la mistreti, dupa care s-au imbolnavit porcii din respectivele gospodarii. Au mai fost si cateva gospodarii unde au fost duse furaje din zona infectata", a mai spus dr.Costica Retea.

 

In acest moment, medicii veterinari monitorizeaza zona si realizeaza catagrafia tuturor porcinelor din gospodarii, iar in functie de evolutia bolii vor stabili daca vor mai fi sacrificate si alte animale.

 

In ceea ce priveste comuna Teasc, unde au fost depistate in urma cu doua saptamani focare de pesta porcina, reprezentantii DSVSA Dolj sustin ca aici boala este stationara, au fost confirmate 16 cazuri, au fost descoperiti 25 de porci morti si alti 78 au fost ucisi.

 

Doua comune din judetul Botosani in care exista focare de pesta porcina africana vor beneficia de sprijin financiar de la Consiliul Judetean (CJ), pentru procurarea substantelor de dezinfectie, potrivit unei hotarari adoptate, joi, de consilierii judeteni.

 

Actul normativ prevede alocarea din fondul de rezerva constituit la nivelul CJ a unei sume de 86.320 de lei pentru combaterea focarelor de pesta porcina africana de pe teritoriul comunelor Hanesti si Dangeni. Din aceasta suma, 50.320 de lei vor fi alocati comunei Hanesti, iar 36.000 de lei comunei Dangeni.

 

Fondurile au fost alocate la solicitarea primarilor celor doua comune pentru asigurarea substantelor de dezinfectie atat la filtrele constituite la iesirile din comune, cat si in cele aproape 400 de exploatatii agricole in care exista cel putin un porc.

 

Hotararea CJ prevede ca utilizarea fondurilor alocate trebuie justificata pana cel tarziu pe 1 octombrie, urmand ca banii neutilizati sa fie restituiti bugetului judetului pana la sfarsitul acestui an.Poti fi interesat si de