Pesta porcina africana prinde iar putere. Caz la mistret, in Maramures

Pesta porcina africana prinde iar putere. Caz la mistret, in Maramures


Autoritatile au confirmat pesta porcina africana la un porc mistret gasit mort pe fondul de vanatoare din Valea Chioarului, fapt rezultat in urma analizei probelor recoltate si analizate de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti, a precizat, luni, prefectul judetului Maramures, Vasile Moldovan, pe pagina de Facebook a institutiei.

'In sedinta (de luni - n.r.) s-a aprobat planul de masuri pentru eradicarea pestei porcine africane la mistret atat in zonele afectate, cat si in zonele neafectate din mediul silvatic. S-a procedat la stabilirea zonei infectate pe o suprafata de 8 kilometri (ce include cinci fonduri de vanatoare, respectiv localitatile Hovrila, Buteasa, Codru Butesii, Intreriuri, Berchezoaia, Remecioara, Berchez, Ciolt, Somcuta Mare, Valeni Somcutei, Buciumi, Stejera, Curtuiusu Mare, Durusa, Valea Chioarului, Mesteacan, Boiu Mare, Prislop, Aspra si Preluca Noua). Zona tampon are o suprafata de 5 kilometri si include 11 fonduri de vanatoare (...) un fond de vanatoare din judetul Salaj, dar si localitatile Remetea Chioarului, Finteusu Mare, Copalnic, Iadara, Posta, Curtuiusu Mic, Fericea. In fondurile de vanatoare din zona afectata se dispun masuri de recoltare integrala a mistretilor prin metode de vanatoare care nu disloca efectivul, respectiv prin panda si dibuire' a mentionat prefect.

 

Conform aceleiasi postari, directorul adjunct al DSVSA Maramures, Vasile Pop, a precizat ca nu sunt inregistrate cazuri de pesta la porcul domestic in judet, dar ca boala este virala si extrem de contagioasa.

 

'Cetatenii nu realizeaza gravitatea problemei, chiar daca pesta porcina este prezenta in mediul silvic', a spus Vasile Pop.

 

Potrivit acestuia, reprezentantii DSVSA Maramures s-au deplasat in teritoriu si vor avea discutii referitoare la masurile de prevenire a raspandirii virusului pestei porcine africane cu administratorii fondurilor de vanatoare si cetatenii din zona infectata si zona tampon.

 

El a mai precizat ca vor fi luate masurile de biosecuritate specifice (igiena corespunzatoare) pentru reducerea riscului de propagare a virusului pestei porcine africane.

 

'Mistretii vanati vor fi depozitati integral in spatii frigorifice de catre gestionarii fondurilor de vanatoare pana la sosirea rezultatelor de laborator. S-a solicitat informarea secretarilor unitatilor administrativ-teritoriale cu privire la interdictia organizarii de aglomerari de animale pe raza localitatilor', a mai subliniat Vasile Pop.

 

Totodata, cetatenii care identifica porci mistreti morti in padure, pe fondurile de vanatoare, sunt rugati sa anunte autoritatile administratiei publice locale si autoritatile sanitar-veterinare, respectiv sa intreprinda masuri de preventie. De asemenea, se recomanda populatiei de a evita sa intre in contact cu animalul decedat in scopul de a preveni aparitia de focare in gospodariile populatiei, fapt care ar afecta din punct de vedere economic si social unitatile administrativ-teritoriale.



Poti fi interesat si de