Pesta porcina africana lasa un sat fara 100 de porci

Pesta porcina africana lasa un sat fara 100 de porci


Inspectorii sanitar- veterinari din judetul Giurgiu au ucis preventiv toti porcii din satul Pietrisu din gospodariile populatiei, dupa ce in sat au fost confirmate sase focare de pesta porcina.

„In urma cu aproximativ o saptamana de zile a fost confirmat de Institutul de Diagnostic pentru Sanatatea Animalelor (IDSA) Bucuresti primul focar de pesta porcina africana in satul Pietrisu, judetul Giurgiu, dar lucrurile au evoluat rapid si in prezent evolueaza sase focare de PPA in localitate, motiv pentru care astazi am inceput uciderea porcilor din tot satul. Din estimarile efectuate, in doua zile vor fi ucisi o suta de porci din gospodariile populatiei?, a declarat directorul Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Giurgiu, Liviu Florescu.

 

El spune ca din primavara, de la aparitia primelor cazuri de pesta porcina africana in acest an, in judetul Giurgiu au fost ucisi 246 de porci domestici.

 

In judet evolueaza in prezent 22 de focare de PPA la porcii domestici si sunt avute in vedere 20 de cazuri de PPA la porcii mistreti in sase fonduri de vanatoare.

 

Cazuri de PPA au fost confirmate si in mediul silvatic din judetul Galati.

 

Potrivit directorului Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Galati, Adrian Alexandru, s-a primit confirmarea prezentei virusului pestei porcine la doi porci mistreti gasiti morti, in Padurea Garboavele. Este vorba de doua femele, una, cu o greutate de 100 kg, cea de-a doua, cantarind in jur de 70 kg , care au fost gasite, luni, pe fondul de vanatoare al Padurii Garboavele, unde, conform ultimului recensamant, ar trai 40 de porci mistreti.

 

„Dupa confirmarea virusului pestei porcine, s-a luat decizia vanarii porcilor mistreti din zona. De asemenea, s-a luat decizia notificarii tuturor agentilor economici din Padurea Garboavele, pentru a nu mai lasa in libertate, prin padure, cainii maidanezi pe care ii hranesc, intrucat patrupedele pot raspandi virusul pestei porcine. Dupa cum se stie, din cele 399 de hectare ale Padurii Garboavele, 230 reprezinta arie naturala protejata, iar 169 zona de agrement, aici gasindu-se locuri special amenajate pentru gratare, dar si restaurante, hoteluri, Gradina Zoologica si Muzeul Satului. In jurul acestora sunt multi caini maidanezi, hraniti de cei de la respectivele incinte, patrupede care, acum, ar trebui tinute inchise in tarcuri, de catre cei care ii hranesc si au grija de ei?, a spus Adrian Alexandru.

 

Directorul AJVPS Galati a facut si un apel la turisti pentru ca acestia sa nu intre in padure, in aria protejata, intrucat ar putea sa transporte pe haine sau incaltaminte urme animale purtand virusul pestei porcine.

 

Si Gradina Zoologica din Padurea Garboavele a fost notificata cu privire la riscul de contaminare. Conducerea unitatii a decis deja instalarea de covorase cu dezinfectant la intrarea in Gradina Zoologica, unde in prezent exista un singur porc mistret si sase porci vietnamezi, animale aflate intr-un spatiu complet inchis de restul padurii.

 

In judetul Galati au fost descoperite, de la inceputul anului, trei focare de pesta porcina africana si au fost sacrificati 78 de porci. De asemenea, in fondurile de vanatoare de la Suceveni, Adam si Zatun au fost ucisi 31 de mistreti.

 



Poti fi interesat si de