Pesta porcina africana cuprinde Bihorul. Patru noi focare confirmate

Pesta porcina africana cuprinde Bihorul. Patru noi focare confirmate


Directia Sanitar Veterinara pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bihor a anuntat la inceputul acestei saptamani confirmarea altor patru focare de pesta porcina africana, in gospodarii din satul Cubulcut, pe langa cele 39 de focare confirmate saptamana trecuta in judet.

Potrivit unui comunicat al DSVSA, cele patru focare au fost confirmate luni, in baza buletinelor de analiza emise de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) Bucuresti.

 

Pentru a preveni raspandirea bolii, au fost sacrificati porcii bolnavi si cei care au fost in contact cu acestia, fiind recoltate probe pentru examenul de laborator de la animalele moarte si de la cele sacrificate.

 

Conform procedurii, specialistii DSVSA au luat imediat masuri privind punerea sub supraveghere sanitar-veterinara a exploatatiilor afectate, impunerea de restrictii de miscare din si catre curtile si localitatile afectate, efectuarea dezinfectiei spatiilor de cazare a porcilor, a aleilor, perimetrelor si a ustensilelor potential contaminate.

 

DSVSA Bihor a informat saptamana trecuta despre reaparitia cazurilor de pesta porcina africana, epizootie care a recidivat, se pare, odata cu venirea toamnei si miscarea mistretilor, purtatori de virusi specifici, in lanurile de porumb, dupa recoltare.

 

In data de 15 noiembrie, in baza buletinelor de analiza emise de IDSA Bucuresti in judet au fost confirmate 39 de focare de PPA in gospodariile populatiei, diagnosticate in 14 localitati - Crestur, Olosig, Cherechiu, Sanicolaul de Munte, Abramut, Albit, Galos Petreu, Fancica, Silindru, Salard, Santimbreu, Salacea, Cubulcut si Cauaceu -, precum si un focar la mistretii in Fondul de vanatoare nr. 9 din Cubulcut.

 

Numarul total de animale afectate de boala in aceste focare este de "406 capete porcine domestice si un cap mistret", DSVSA precizand ca animalele au trebuit sacrificate, iar proprietarii vor fi despagubiti in conditiile legii, dosarele lor fiind in curs de solutionare.

 

La acest efectiv se adauga 1.072 capete porcine domestice din gospodariile individuale/fermele din satele Abramut, Albis si Olosig, unde, prin ordin al prefectului judetului Bihor, s-a dispus aplicarea masurilor de ucidere preventiva.

 

"Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie. Mentionam faptul ca toti proprietarii exploatatiilor de porcine din judetul Bihor in care s-au dispus masuri zoosanitare de combatere a PPA pana in luna august 2018 au fost integral despagubiti, valoarea totala a sumelor virate de catre DSVSA Bihor in conturile acestor proprietari fiind de 947.620 lei, iar pentru proprietarii exploatatiilor afectate incepand cu luna octombrie 2018, dosarele de despagubire sunt in curs de solutionare", se precizeaza in informarea inspectorilor sanitar-veterinari.

 

Si la Braila, numarul focarelor de pesta porcina africana a ajuns la 108, din care noua in exploatatii comerciale. In judet, despagubirile acordate depasesc 190 milioane lei, potrivit Directiei Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila.

 

Au fost despagubiti 7.830 de proprietari cu o valoare totala de 191.506.290 de lei. Despagubirile se acorda treptat si pentru societatile comerciale care au fost in situatia de a-si omori suinele si a-si inchide activitatea, respectiv "Tebu" Gropeni, care a avut 140.000 de porci, si "Romsoci" Tichilesti, care a avut 35 mii de capete, banii catre aceste ferme venind in etape.

 

In comuna Frecatei, unde a fost confirmat primul focar de pesta porcina din judetul Braila in luna iulie, s-a incheiat actiunea de dezinfectie, motiv pentru care, pe 16 octombrie, au fost introdusi 40 de porci santinela, care vor fi monitorizati in urmatoarele 45 de zile. Daca nu se vor imbolnavi, se va considera ca aici virusul nu mai exista, iar localnicii pot relua activitatea de crestere a porcilor.

 

Dupa introducerea porcilor santinela, saptamana trecuta, in judetul Braila a fost prezenta o delegatie a Comisiei Europene, pentru a verifica modul in care s-a actionat pentru combaterea pestei porcine in judet. Rezultatele acestei verificari nu au fost facute inca publice.

 

Potrivit DSVSA, medicii veterinari care au participat la actiunile de lichidare a focarelor de pesta porcina africana din judetul Braila vor beneficia de timp liber compensator pentru orele suplimentare efectuate, avand in vedere ca ei nu pot fi platiti pentru acele ore efectuate, pentru ca in bugetul institutiei nu sunt alocate fonduri la capitolul "Cheltuieli de personal" pentru orele suplimentare.



Poti fi interesat si de