Pesta porcina africana, aproape de granita cu Romania

Pesta porcina africana, aproape de granita cu Romania


Directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Mures, Vasile-Liviu Oprea, a anuntat ca serviciile veterinare romanesti sunt in alerta dupa ce s-a semnalat aparitia pestei porcine africane in apropierea granitelor Romaniei, provocata de un virus foarte rezistent, pentru care nu exista profilaxie specifica.

purcelusi rozDirectorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Mures, Vasile-Liviu Oprea, a anuntat ca serviciile veterinare romanesti sunt in alerta dupa ce s-a semnalat aparitia pestei porcine africane in apropierea granitelor Romaniei, provocata de un virus foarte rezistent, pentru care nu exista profilaxie specifica.

Pesta porcina africana este o boala care afecteaza porcii domestici si porcii salbatici - mistretii - e produsa de un virus. Este o boala cu o evolutie dramatica, evolueaza cu 100% mortalitate si provoaca pierderi economice substantiale tarii pe teritoriul careia evolueaza, datorita restrictiilor care se impun prin comertul cu animale vii si prin comertul de produse de origine animala. ANSVSA, prin alertele primite prin sistemul rapid de alerte al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Animalelor si de la Uniunea Europeana, ne-a notificat si a stabilit un nivel maxim de alerta in mod special pentru judetele care se afla la granita de nord si nord-est, precum si la restul DSVSA-urilor pentru ca aceasta boala evolueaza la mai putin de 100 de kilometri de granita noastra, in Ucraina. Sigur, exista pericolul de patrundere a virusului pe teritoriul tarii noastre si din acest motiv serviciile veterinare romanesti sunt in alerta si sigur s-a stabilit un plan de actiune, a spus Oprea.

El a spus ca pesta porcina clasica se aseamana putin cu boala semnalata in apropierea granitelor, insa evolutia pestei porcine africane este considerata mai dramatica, intrucat virusul este foarte rezistent in mediul exterior si nu exista profilaxie specifica, nu se face vaccinare la aceasta boala.

Seful DSVSA Mures a precizat ca la nivel de judet s-a facut un plan de gestionare cu proprietarii fondurilor de vanatoare pentru a supraveghea efectivele de mistreti pentru a sesiza orice mortalitate, au fost facute informari catre posesorii de exploatatii de porcine si a fost convocat centrul local de combatere a bolilor, unde s-a discutat despre aceasta boala si despre masurile imediate care se impun pe teritoriul judetului Mures.

Speram sa nu patrunda virusul pe teritoriul national, a accentuat Vasile-Liviu Oprea.



Poti fi interesat si de