Pesta porcina a dus la cresterea preturilor si importurilor in China

Pesta porcina a dus la cresterea preturilor si importurilor in China


In Anul Porcului, un simbol al prosperitatii in China, efectivele de porcine ale acestei tari sunt decimate de pesta porcina africana, care duce la cresterea preturilor si a importurilor, iar expertii avertizeaza ca ceea ce e mai rau abia acum incepe, transmite AFP.

Potrivit datelor Ministerului chinez al Agriculturii, aproximativ 1,16 milioane porci au fost deja sacrificati cu caracter preventiv. Insa aceste cifre sunt subestimate, in conditiile in care in paralel autoritatile vorbesc de o scadere cu 60 milioane de capete in primul semestru.

 

„Pesta porcina africana afecteaza in prezent intre 150 si 200 de milioane de capete in China?, estimau analistii de la banca Rabobank intr-un studiu care dateaza din luna aprilie. „Este echivalentul ofertei anuale de carne de porc in Europa?, adauga analistii.

 

Efectivele de porci din China, cel mai important din lume, s-a diminuat cu 15% in primul semestru pana la 347,6 milioane de capete, arata cifrele publicate de Biroul national de statistica.

 

Pentru a raspunde cererii, Beijingul s-a indreptat spre carnea de porc din strainatate, in special din Uniunea Europeana (de unde importurile au crescut cu 37% in perioada ianuarie-aprilie anul curent potrivit Comisiei Europene) si din Brazilia.

 

„Ceea ce e mai rau abia acum incepe?, avertizeaza Jan-Peter Van Ferneij, analist la Institutul francez al carnii de porc (Ifip). Acesta subliniaza ca importurile se refera la carnea congelata si deservesc in special marile orase. Insa in zonele rurale, preturile la carnea de porc sunt mai ridicate, deoarece locuitorii au obiceiul de a cumpara carnea dupa sacrificare.

 

Identificat pentru prima data in vara anului trecut in nord-estul Chinei, virusul pestei porcine africane s-a extins rapid in toate regiunile Chinei. Tarile vecine, precum Vietnam, al cincilea producator mondial de care de porc, si Coreea de Nord sunt si ele afectate in prezent.

 

„Transportul animalelor este primul vector de difuzare a virusului?, subliniaza Jan-Peter Van Ferneij. In lipsa unei dezinfectii sistematice a camioanelor „virusul ramane iar animalele sunt in contact cu acest virus atunci cand sunt transportate?, adauga analistul.

 



Poti fi interesat si de