Pescuitul sturionilor, interzis pe o perioada nedeterminata
Marti, 09 Martie 2021
Marti, 09 Martie 2021
Ministrul a mai spus ca analizele facute de specialistii institutiei pe care o conduce arata ca speciile de sturion sunt in continuare in pericol din cauza braconajului.
“Am semnat un ordin de ministru acum cateva saptamani prin care am decis prelungirea pe o perioada nedeterminata a protectiei acestor specii. In activitatea mea anterioara de la Ministerul Agriculturii, am raspuns de piscicultura si cunosc problemele braconajului. Sunt un sustinator al interdictiei totale a pescuitului acestor specii. Sunt specii in continuare in pericol si trebuie protejate”, a afirmat ministrul Mediului.
Oficialul guvernamental a mai spus ca, pentru protejarea speciilor de sturion, este nevoie de masuri dure pe termen lung.
“Din analizele pe care le-au facut specialistii Ministerului Mediului reiese ca aceste specii sunt in continuare intr-un pericol real ca braconajul poate fi oprit doar prin masuri dure si pe termen lung si tocmai de aceea propunem ca aceasta protectie sa fie pe o perioada nedeterminata”, a mai spus ministrul Mediului.
Barna Tanczos a mai spus ca si celelalte state riverane Dunarii implementeaza restrictii similare pentru protejarea speciilor de sturion.
Declinul sturionilor a fost inregistrat la nivel mondial, astfel ca organizatiile internationale au decis, in anul 1998, includerea acestor specii in anexele I si II ale Conventiei Internationale privind Comertul cu Specii de Plante si Animale Salbatice Amenintate (CITES), iar Romania s-a raliat acestor masuri in anul 2006, atunci cand a impus pentru prima data prohibitia pescuitului sturionilor.
Zece ani mai tarziu, interdictia a fost prelungita pentru inca cinci ani, iar prin ordinul semnat de ministrul Mediului, ea se va prelungi pe o perioada nedeterminata.
In lume, la ora actuala, exista 26 de specii de sturion, sase dintre acestea, sipul, viza, cega, morunul, pastruga si nisetrul, regasindu-se si in Dunare pana la inceputul secolului trecut, potrivit Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Delta Dunarii (INCDDD). Doua dintre ele, sipul si viza, considerate specii foarte rare, au disparut din Dunare la inceputul anilor `60.
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...