Pescarii din Tulcea vor taxe mai mici si mai putina birocratie

Pescarii din Tulcea vor taxe mai mici si mai putina birocratie


Unii pescari din Delta doresc taxe mai mici si un singur permis, iar Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a anuntat o noua procedura pentru eliberarea si vizarea permiselor de pescuit comercial si familial care exclude deplasarea pescarilor din Rezervatie la Tulcea.

Unii pescari din Mahmudia au declarat ca isi doresc ca ARBDD sa micsoreze cu 100 de lei taxa perceputa pentru vizarea anuala a permiselor de pescuit comercial.

 

"De la 250 de lei cat trebuie sa platesc in fiecare an pentru o viza, ar putea sa scada la 150 de lei. Daca prinzi trei carasi, cu ce platesti impozitul, stampila lor si alte dari? Pescuitul e o loterie. Am vandut pamant din spatele casei sa cumpar un motor de barca", a afirmat Ion Spiridon, in varsta de 62 de ani, din comuna Mahmudia.

 

Un alt pescar, Matfei Marinov, in varsta de 50 de ani, a mai spus ca este important ca birocratia sa se reduca.

 

"Inainte, aveam doar permisul de pescuit, dar acum avem o jumatate de punga cu hartii", a afirmat Marinov.

 

Unul dintre proprietarii unei cherhanale din Jurilovca, Radu Manolache, a declarat ca, in opinia lui, pescarii sunt, alaturi de mineri, cea mai defavorizata clasa sociala din Romania.

 

"Ei pescuiesc la navod si la vintire ca pe vremea lui Iisus Hristos. Nu s-a schimbat nimic de atunci, doar natura firului. In afara de mineri, ei sunt cea mai defavorizata clasa sociala din Romania. (...) Pescarii sunt obligati sa functioneze ca persoane fizice autorizate. Daca depasesc un cuantum de venituri, platesc 40% statului si nimeni nu ar fi de acord sa plateasca atat. Din acest motiv, se gasesc mereu alte modalitati de a vinde peste la negru. 70-80% din pestele din Delta se vinde la negru. Daca am prelua exemplele din Italia, Germania, Spania sau Irlanda, am impozita centrele de prima vanzare a pestelui, dar nimeni nu vrea asta", a declarat Radu Manolache.

 

ARBDD a anuntat o noua procedura pentru eliberarea si vizarea permiselor de pescuit comercial si familial care exclude deplasarea pescarilor din Rezervatie la Tulcea.

 

Potrivit acesteia, posesorii celor doua tipuri de permise se vor interesa la primariile din Murighiol, Sulina, Jurilovca, Crisan, Pardina, Ceatalchioi si Chilia Veche pentru a afla cand vor putea depune la sediile comisariatelor regionale ale Administratiei Deltei documentele necesare prelungirii valabilitatii actelor in baza carora isi pot desfasura activitatea.

 

"La sediul Primariilor din Murighiol, Sulina, Jurilovca, Crisan, Pardina, Ceatalchioi si Chilia Veche va fi afisata perioada si intervalul orar in care persoanele fizice (pescarii comerciali) sau juridice interesate se pot prezenta la sediul Comisariatului ARBDD aferent pentru depunerea actelor. Documentatia completa va fi primita, verificata si inregistrata intr-un tabel tipizat de catre inspectorul ecolog de serviciu, dupa incasarea taxei legale si eliberarea chitantei", se mentioneaza in comunicatul ARBDD.

 

La sediile comisariatelor institutiei din subordinea Ministerului Mediului vor fi eliberate actele necesare desfasurarii activitatii de pescuit familial sau comercial, potrivit sursei.

 Poti fi interesat si de