Pescarii din Delta continua sa prinda stiuca si cer publicarea ordinului de prohibitie din acest an
Miercuri, 18 Ianuarie 2023
Miercuri, 18 Ianuarie 2023
Presedintele Federatiei Organizatiilor de Pescari din Delta Dunarii (FOPDD), Lucian Sanda, a declarat ca, la fel ca in ultimii doi ani, capturile de stiuca sunt slabe in aceasta perioada, mai mici decat cele din perioada anterioara anului 2020 cu cel putin 35%.
'In alti ani cand s-a intamplat la fel ca anul acesta, am reusit sa vorbim cu pescarii si chiar si cu proprietarii de cherhanale sa nu mai prinda sau sa primeasca spre vanzare stiuca si am si reusit sa oprim intrucatva pescuitul la aceasta specie. Anul acesta insa, avand in vedere criza, nu mai poti sa-l obligi pe pescar sa stea acasa', a mentionat Sanda.
El a explicat scaderea capturilor la stiuca pe fondul nivelului scazut al apei in Delta.
'Autoritatile trebuie sa grabeasca publicarea ordinului de prohibitie in Monitorul Oficial. Altfel, o sa aratam cu degetul ca nu mai este peste si nu mai sunt nici turisti. Trebuie sa se faca si populari ale Deltei cu peste', a mai spus presedintele FOPDD, Lucian Sanda.
Potrivit sursei, propunerea pescarilor tulceni pentru ordinul de prohibitie a pescuitului in Romania in acest an prevedea ca in perioada 15 ianuarie-1 martie pescuitul stiucii sa fie interzis, insa anticipand intarzierea ordinului pescarii au cerut ca in locul datei de 15 ianuarie sa fie trecuta sintagma 'de la intrarea in vigoare a ordinului'.
Stiuca este una dintre speciile cele mai apreciate din Delta Dunarii, datorita icrelor care au bobul mare comparabil cu cel al icrelor de sturion. Capturile din aceasta specie au scazut de la o cantitate maxima de 2.666 de tone, in anul 1965, la 4 tone, in anul 1995, potrivit lucrarii 'Atlasul pestilor din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii', semnata de cercetatorul Institutului National Delta Dunarii, Vasile Otel.
In anul 2018, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a decis ca pescarii recreativi sportivi sa nu mai aiba dreptul sa retina vreun exemplar de stiuca, in conditiile in care pana atunci puteau pastra cinci kilograme pe zi din aceasta specie, decizia criticata de pescarii sportivi fiind reclamata de declinul populatiei de stiuca.
Anul trecut, ordinul de prohibitie a pescuitului a fost publicat in Monitorul Oficial pe data de 25 martie, iar prohibitia la stiuca s-a incheiat pe data de 15 martie.
Ordinul de prohibitie a pescuitului are drept obiectiv protejarea resursei acvatice in perioada de reproducere cu scopul asigurarii unei dezvoltari durabile a zonelor piscicole.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...