Pescarii contesta proiectul ordinului de prohibitie a pescuitului din acest an

Pescarii contesta proiectul ordinului de prohibitie a pescuitului din acest an


Pescarii din judetele Tulcea si Constanta, nemultumiti din cauza proiectului ordinului de prohibitie a pescuitului din acest an, solicita sa se intalneasca cu ministrul Mediului si cer compensatii financiare pentru masurile care le limiteaza activitatea.

Reprezentantii pescarilor s-au intalnit, la finele anului, cu oficiali ai Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) si ai Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) pentru a-si exprima punctul de vedere cu privire la propunerea de act normativ.

 

'Au modificat intre timp propunerea de proiect, in sensul ca au eliminat anumite articole care nu se corelau intre ele si pe care ei le-au propus, ceea ce arata inca o data lipsa de profesionalism din partea celor de la ARBDD. Iar daca, de exemplu, ei au spus initial ca activitatea de pescuit la Marea Neagra la scrumbie sa se faca doar in perioada 15 decembrie si 1 martie, au zis ca ne mai lasa pana pe 15 aprilie. Practic, negociem (studiile stiintifice, n.red.)', a declarat presedintele asociatiei Golovita, Catalin Balaban. Alte nemultumiri legate de proiectul ordinului de prohibitie a pescuitului pe anul acesta vizeaza activitatea pe unele sectoare ale Dunarii si utilizarea setcilor, potrivit acestuia.

 

'Speram ca cei de la ARBDD sa inteleaga ca toate limitarile acestea sunt in defavoarea oamenilor si ca usor-usor aceasta activitate traditionala va disparea', a mai spus Balaban.

 

Presedintele Federatiei Organizatiilor de Pescari de la Marea Neagra (FOPMN), judetul Constanta, Laurentiu Mirea, s-a aratat nemultumit din cauza ca inainte de a face publica propunerea ordinului de prohibitie, autoritatile nu au consultat organizatiile recunoscute la nivel national si european.

 

'Noul ordin de prohibitie prevede ca de la gurile Dunarii pana la Navodari, din aprilie pana in decembrie, pescarii de la mare nu mai au voie sa foloseasca plasele de scrumbie. (...) Cand pe zona de pescuit se opreste o activitate, statul membru sau Comunitatea Europeana este obligat sa vina cu compensatii materiale pentru a ajuta familiile de pescari. Astazi, in Romania, exista institutii care nu se gandesc la latura sociala', a afirmat presedintele FOPMN.

 

Laurentiu Mirea a mai spus ca propunerile facute in timpul intalnirii de la finele anului trecut pentru modificarea proiectului ordinului de prohibitie nu au fost luate in considerare de autoritati si a cerut o intalnire cu ministrul Mediului.

 

'Incercam sa ne facem ascultati de domnul ministru Barna Tanczos, sa-i spunem ca nu se poate ca doi angajati din structurile Ministerului Mediului sa opreasca o activitate si sa nenoroceasca familii intregi de pescari, care oricum sunt pe cale de disparitie. ARBDD nu tine cont de faptul ca oficialii de la Bruxelles spun ca micul pescar costier trebuie protejat, ca nu trebuie sa ne pierdem traditiile. Noi nu suntem proprietari de vapoare mari, iar acest pescuit traditional nu distruge biodiversitatea', a mentionat presedintele pescarilor din Constanta.

La randul sau, presedintele asociatiei Grindul Lupilor din satul Sinoe, comuna Mihai Viteazu, judetul Constanta, Eugen Dragoi, a afirmat ca daca in 2012-2014 asociatia numara circa 200 de pescari, acum numarul lor a ajuns la circa 30.

 

'Sunt vreo trei ani de cand ARBDD nu a mai eliberat autorizatii de pescuit pentru societati. Fara aceste autorizatii, noi nu mai putem avea activitate in perioada decembrie-aprilie, cand pescuiam la navoade si la scrumbie, asa incat suntem nevoiti sa-i trimitem pe oameni in somaj, iar an de an numarul pescarilor scade', a mai spus Dragoi.

 

Presedintele Federatiei Organizatiilor Producatorilor de Peste din Delta Dunarii (FOPPDD), Dan Verbina, a mentionat ca a transmis deja un memoriu parlamentarilor tulceni cu privire la situatia pescarilor si a amintit ca politica europeana sprijina micul pescar costier.

 

'Desi avem ambarcatiuni sub 12 metri lungime care in statele europene nu sunt inregistrate in registrul flotei, ci sunt intr-un registru special pentru pescuit costier la scara redusa, noi, prin propunerile facute de ARBDD, restrangem an de an aceasta activitate, cu toate ca banii cei mai multi pe programarea actuala pe Fondul European de Pescuit sunt pe acest domeniu. Deci, in loc sa dezvoltam domeniul, noi il omoram cu restrictii', a declarat presedintele FOPPDD.

 

Verbina a amintit ca de-a lungul timpului ordinul de prohibitie a inclus tot mai multe restrictii. 'Daca va uitati intr-un ordin din 2006 si unul din 2021, o sa aveti surprize totale, pentru ca an de an se impun noi restrictii si limitari. Pescarii s-au facut pescari, pentru ca asta stiu sa faca. Nu sunt IT-isti, cosmonauti, juristi sau economisti. Pe mal, avem rezervatie integrala, pe mare acum ne fac zone de refacere biologica. Unde sa mai pescuim? In aer sau peste limita rezervatiei. Cu o barca de 7 metri nu pot sa merg acolo, ca ma inec. Dar asta e destul de greu sa inteleaga cineva care nu este din Delta', a precizat presedintele FOPPDD, Dan Verbina.

 

La randul sau, guvernatoarea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Atena Groza, a declarat ca masurile propuse vizeaza protejarea resursei piscicole. 'In proiectul de ordin prezent, pescuitul scrumbiei cu setci este permis intre 15 decembrie si 15 aprilie. Masura a fost luata pentru protectia sturionului. In restul anului, este o mare vulnerabilitate pentru puietul de sturion, deoarece se prinde in setcile utilizate la pescuitul scrumbiei. Mai mult, in perioada respectiva, nici nu mai poate fi prinsa scrumbie la Marea Neagra, iar in mod real se prinde puiet de sturion', a mentionat guvernatoarea Rezervatiei.

 

Atena Groza a mai spus ca a cerut personalului ARBDD sa publice pe site-ul institutiei studiile stiintifice in baza carora s-au facut propunerile pentru proiectul ordinului de prohibitie si a recunoscut ca pentru plata compensatiilor financiare nu exista deocamdata solutii. 'N-am identificat cum pot fi accesate aceste subventii, cum pot fi stabilite. Urmeaza sa avem o discutie si cu pescarii, sa vedem punctul lor de vedere si sper ca, odata cu Planul de management, sa avem solutii si pentru aceasta problema', a mai spus guvernatoarea Atena Groza. Potrivit sursei, Planul de management al Rezervatiei, realizat in cadrul unui proiect finantat din fonduri europene, ar urma sa fie finalizat la jumatatea acestui an.

 

Presedintii organizatiilor de pescari din judetele Tulcea si Constanta s-au intalnit la finele saptamanii trecute, la Jurilovca, pentru a discuta problemele pe care le prezinta proiectul ordinului de prohibitie pentru acest an.



Poti fi interesat si de