Pescarii cer compensatii din cauza razboiului din Ucraina care le-a afectat activitatea

Pescarii cer compensatii din cauza razboiului din Ucraina care le-a afectat activitatea


Pescarii de la Marea Neagra sunt nemultumiti din cauza ca statul roman nu le acorda compensatii in conditiile in care nu-si mai pot desfasura activitatea, din cauza minelor marine aparute in urma declansarii razboiului din Ucraina.

Federatia Organizatiilor de Pescari de la Marea Neagra (FOPMN) sustine ca legislatia romaneasca in domeniul pisciculturii nu este armonizata cu cea europeana si cere Camerei Deputatilor sa ia in dezbatere propunerea de act normativ pentru modificarea legii pescuitului adoptata de Senat la finele anului trecut.

 

Presedintele FOPMN, Laurentiu Mirea, a declarat ca razboiul declansat de Rusia in urma cu mai mult de un an in Ucraina a afectat activitatea pescarilor din Marea Neagra.

 

'Din cauza minelor din mare, nu se mai pescuieste pe timp de noapte. Mai mult, din cauza exercitiilor militare din poligonul Corbu, unde au loc trageri cu rachete si tunuri de coasta, nu se mai poate ajunge in zona de pescuit. Pescarii trebuie sa primeasca si ei reduceri de taxe pentru salarii, asa cum se acorda personalului din IT', a mentionat Mirea.

 

In opinia lui, aceste ajutoare sunt cu atat mai necesare cu cat piscicultura este un domeniu tot mai putin atragator pentru tineri.

 

'Micii pescari dispar. Tinerii care au fost in pescuit au lasat plasele fiindca nu le pot asigura un venit. Pana anul trecut, era convenabil sa angajezi omul cu ora, acum nu mai e. Ar fi foarte bine ca acest sector care e pe cale de disparitie sa fie ajutat, asa cum se intampla si cu firmele din constructii, cu atat mai mult cu cat profitul din constructii nu se compara cu cel din pescuit. Cat ar trebui sa prindem cu lotcile ca sa facem profit cat o firma care ridica un bloc? Facilitatile din pescuit i-ar ajuta si pe tineri', a precizat presedintele FOPMN.

 

El a mai spus ca legislatia romaneasca in domeniul pisciculturii, respectiv Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2008, nu este in concordanta cu regulamentul european 1380 in domeniul pescuitului.

 

'De exemplu, unealta de pescuit trauler de fund este legala in apele europene, dar interzisa de legislatia romaneasca. Mai mult, legislatia din Romania are doua izobate (zone de protectie care urmaresc linia tarmului pana la o anumita adancime, n.red.), una stabilita de Administratia Deltei care are 20 de metri si este de la Sulina pana la Navodari, si una de 15 metri, de la Navodari pana la Vama Veche, stabilita de Agentia Nationala pentru Pescuit. Noi avem doua institutii care se ocupa de pescuit, in loc de una, cum este in toata Europa', a afirmat Mirea.

 

Presedintele FOPMN a amintit ca inca de anul trecut organizatia pe care o conduce incearca sa promoveze o noua lege a pisciculturii.

 

'Inca din luna septembrie a anului trecut, propunerea pentru noua Lege a Pescuitului votata in Senat de 99 din cei 100 de parlamentari a fost trimisa la Camera Deputatilor, dar pana acum nu a ajuns in plen', a precizat liderul pescarilor de la Marea Neagra.

 

Presedintele Mirea a mentionat ca flota romaneasca de pescuit in Marea Neagra numara circa 1.000 de pescari, din care aproximativ 500 sunt scafandri. Ei isi desfasoara activitatea cu 28 de traulere de fund si 158 de barci pescaresti.

 

'Astazi, in judetul Constanta, la Marea Neagra si Delta Dunarii, nu exista infrastructura pescareasca specializata, porturi si adaposturi, care sa contina facilitati specifice de acostare, debarcare, stocare si vanzare a produselor pescaresti si inclusiv asigurarea conditiilor minime, apa, energie electrica, combustibil si gheata. Ambarcatiunile de pescuit se intalnesc in porturile comerciale Midia, Constanta si Mangalia acostate in dane comerciale, iar ambarcatiunile tip lotca, pe plajele neamenajate', a mai spus presedintele FOPMN.

 

Potrivit sursei citate, in ultimii zece ani, Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura a avut 100.000 de metri patrati de teren in Portul Comercial Midia Navodari, unde incearca sa realizeze un port pescaresc pentru vapoare, si 12 plaje unde trebuia sa realizeze puncte de debarcare pentru micii pescari pe care le-a inapoiat acum doi ani Directiei Apelor Romane, insa niciunul din aceste proiecte nu s-a concretizat pana in prezent.



Poti fi interesat si de