Pedepse mai mari pentru produse contrafacute


Propunerea legislativa care vizeaza majorarea pedepselor pentru falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse, precum si pentru comercializarea de produse alterate, a fost adoptata tacit de catre Senat.

produse contrafacerePropunerea legislativa care vizeaza majorarea pedepselor pentru falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse, precum si pentru comercializarea de produse alterate, a fost adoptata tacit de catre Senat.


Contrafacerea si falsificarea sunt fenomene cunoscute, de neacceptat cand produc consecinte grave asupra vietii, sanatatii si securitatii consumatorilor. Sunt insa greu de evaluat si este posibil ca unele dintre ele sa poata fi sesizate prea tarziu pentru a le putea contracara vatamarile. In mod cert, insa, contrafacerile si falsificarile produselor aduc castiguri mari celor care le initiaza, le importa sau le comercializeaza. Ordonanta 21/1992 privind protectia consumatorilor califica producerea, importul si comercializarea produselor falsificate sau contrafacute drept contraventii, iar sanctiunea lor, in cazul in care nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale sa fie considerate infractiuni, este amenda contraventioanla, care nu-i afecteaza pe faptuitori, se arata in expunerea de motive.

In document se mentioneaza ca alimente din diverse categorii, precum carne, lactate, miere, cereale, paine si bauturi pot fi falsificate si contrafacute, iar in goana dupa profit, unii producatori eludeaza normele de calitate si insala consumatorii cu ingredientele lor nocive.

Initiativa de lege propune completarea si modificarea unor reglementari din Codul Penal, care se adauga reglementarilor din OUG nr. 18/2016 de modificare si completare a Codului Penal, Codului de procedura penala si art. 31 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judecatoreasca. Astfel:

- pentru neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca se propune pedeapsa cu inchisoarea de la un an la cinci ani sau cu amenda (fata de pedeapsa cu inchisoarea de la sase luni la trei ani sau cu amenda, in prezent)

- pentru zadarnicirea combaterii bolilor se propune pedeapsa cu inchisoarea de la noua luni la trei ani sau cu amenda (fata de pedeapsa cu inchisoarea la o luna la sase luni sau cu amenda, in prezent)

- pentru infectarea apei se propune majorarea pedepsei cu inchisoare de la un an si sase luni pana la sapte ani (fata de pedeapsa cu inchisoarea de la unu la cinci ani, in prezent);

- pentru falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse, se propune inlocuirea pedepsei de inchisoare de la trei luni la trei ani, cu pedeapsa de un an la opt ani;

- pentru comercializarea de produse alterate, daca acest lucru are ca rezultat imbolnavirea unei persoane, se propune pedeapsa cu inchisoarea de la doi la opt ani (fata de pedeapsa cu inchisoarea de la sase luni la trei ani, in prezent). In cazul in care produsele alterate duc la decesul unei persoane, se propune majorarea pedepsei cu inchisoarea la 5-15 ani, fata de 1-5 ani, in prezent.



Poti fi interesat si de