Pecia lunga si clisa afumata, printre primele produse traditionale atestate

Pecia lunga si clisa afumata, printre primele produse traditionale atestate


Cinci preparate din carne, produse ale unei firme din Simleu Silvaniei, sunt primele din Salaj atestate traditional conform noilor reglementari intrate in vigoare la sfarsitul anului trecut.

pecia1Cinci preparate din carne, produse ale unei firme din Simleu Silvaniei, sunt primele din Salaj atestate traditional conform noilor reglementari intrate in vigoare la sfarsitul anului trecut.


"Pecia lunga, carnati de casa afumati, carnaciori picanti afumati, 'pestisor' afumat si clisa afumata, toate produse din carne de porc ale unei firme din Simleu Silvaniei, sunt primele atestate ca produse traditionale in Salaj, dupa intrarea in vigoare a Ordinului comun al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Sanatatii si al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor ce reglementeaza aceasta atestare", a declarat luni, pentru Agerpres, directorul Directiei Agricole Salaj, Valentin Duca.

Potrivit acestuia, inca o firma din Zalau intentioneaza sa obtina atestare pentru cateva produse traditionale din carne, in vreme ce un dosar al Asociatiei Producatorilor de Palinca din Salaj a fost respins pentru ca atestarea se poate face doar de catre persoane fizice sau juridice. Termenul limita pana la care se mai poate solicita atestarea de produse traditionale este 30 noiembrie.

Valentin Duca subliniaza ca in Salaj au existat 160 de produse traditionale atestate, dintre care 10 produse lactate, 24 produse din carne si preparate din carne si 103 produse de panificatie, insa in multe cazuri nu era vorba de produse care sa justifice incadrarea lor ca traditionale.

"Erau, de exemplu, tot felul de tipuri de paine, insa nu existau mari deosebiri intre ele", afirma sursa citata.

Legislatia ce a intrat in vigoare in luna decembrie 2013 prevede ca Directia generala industrie alimentara, prin compartimentul de specialitate cu atributii in domeniul produselor traditionale, din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale infiinteaza si administreaza Registrul national al produselor traditionale (RNPT). Pentru a figura in RNPT, produsul traditional trebuie sa fie fabricat din materii prime locale, sa prezinte o reteta traditionala specifica locului de prelucrare, prin care sa reflecte un tip traditional de productie si/sau de prelucrare, sa aiba in procesul de obtinere si operatiuni de prelucrare realizate manual si sa dovedeasca un mod de lucru traditional.

Conform noilor reglementari, produsul traditional atestat trebuie sa fie fabricat pe teritoriul Romaniei, cu materie prima locala, care nu are in compozitia sa aditivi alimentari si este facut dupa o reteta traditionala.

De asemenea, modul de productie si de prelucrare si procedeul tehnologic trebuie sa fie traditionale si sa se distinga de alte produse similare, din aceeasi categorie.



Poti fi interesat si de