Pe timp de criza, sistemele ERP devin tot mai importante pentru industria alimentara

Pe timp de criza, sistemele ERP devin tot mai importante pentru industria alimentara


In industria alimentara britanica si irlandeza nu au existat nicicand asemenea oscilatii puternice in materie de cerere ca in ultimele saptamani. Pentru numeroase fabrici, efectele au fost covarsitoare. Unii au fost depasiti de numarul record de comenzi, altii au fost nevoiti sa isi restranga afacerile. Pentru noi toti, criza a demonstrat ce valoare are sistemul ERP correct implementat la momentul oportun.

 

Sistemul ERP ajuta si flexibilizeaza planificarea

Sa luam de exemplu tema Planificare. In cei cincisprezece ani petrecuti in productia de alimente am trecut prin cateva situatii speciale - stim din propria experienta ca majoritatea firmelor planifica pe termen scurt. In mod normal, calculatia necesarului de materie prima este o chestiune simpla. Insa timpii preliminari ai materialelor, gradul de incarcare al liniilor si disponibilitatea personalului pot transforma planificarea pe termen scurt intr-un joc al rabdarii, cu numeroase dependente alternante.

 

Un exemplu: daca mai multe produse au aceleasi ingrediente si sunt procesate la aceleasi linii de catre aceiasi angajati, sporirea productiei unui articol ar putea cauza reducerea cantitatii de productie a altuia. Acest lucru poate fi strict din cauza disponibilitatii utilajelor, sau din cauza ca elemente importante sau ambalaje cu timpi de livrare generosi au devenit brusc critice. In aceasta situatie, solutiile ERP cu modul de planificare integrat ajuta enorm, prin optimizarea factorilor de productie material, utilaj si personal - simplificand focalizarea pe productie.

 

Cand produsul finit are o valabilitate mai mare decat materia prima, poate avea sens sa produceti mai mult decat se cere, pentru a castiga timp. Din acest motiv, sistemul ERP trebuie sa fie in masura sa vizualizeze materialele care mai au putin timp pana la finalul termenului de valabilitate. Apoi puteti decide ce sa faceti - produceti, conservati sau, daca este posibil, vindeti direct. Incercati asta cu Excel.

 

Solutia software obliga la respectarea bunelor practici

Spre exemplu in Anglia, in afara de coronavirus a mai existat o provocare: Brexit-ul. Ambele amplifica deficitul de forta de munca si asa ingrijorator. Multe companii mari cauta in mod public angajati noi. In industria alimentara, insa, acest lucru vine la pachet cu riscurile pe care le presupune initierea in munca a noilor angajati. De exemplu angajatii lipsiti de experienta au mai degraba tendinta de a ocoli procedurile stabilite - punand astfel in pericol siguranta si calitatea produselor. Cu cat mai ridicat este procentul de novici in meserie in comparatie cu angajatii experimentati, cu atat mai grea va fi mentinerea standardelor in vigoare. In schimb, prin integrarea unei solutii software ERP poate fi conectata inscrierea datelor de shop floor cu etapele de productie fizice. Ne gandim aici la lucratorul care umple o naveta cu piese partiale si apoi scaneaza direct codurile de bare aplicate, pentru a inscrie articolele. Astfel, procesul de inscriere a datelor a devenit o component esentiala a procesului de productie - fiind executat acum in timp real si o singura data, in locul scrierii datelor pe un petic de hartie si introducerii lor mai tarziu.

 

Intr-un alt scenariu, bunele practici ar putea consta in realizarea si inregistrarea masuratorilor de temperatura manuale in fiecare ora pentru un produs - drept confirmare independenta a datelor de temperatura inscrise continuu in depozitul frigorific. Pentru aceasta, lucratorul nu are nevoie de mai mult de 30 se secunde. Este insa in firea omului sa evite sarcinile care nu servesc scopului primar. Si oricine vine din productie sau are o pregatire tehnica stie cat de importanta este transformarea acestei sarcini mai degraba impovaratoare intr-un obicei. De exemplu prin controale in proces, la care se afiseaza masuratoarea temperaturii in fluxul de lucru si procesul trebuie intrerupt pana cand se introduc datele de temperatura in mod obligatoriu. 

 

Sistemul ERP impulsioneaza automatizarea  

Sistemele ERP sunt un factor important si in materie de automatizare - si un impuls major la nivel de eficienta. Sistemele ERP pot fi integrate usor intr-o linie si pot comunica fara probleme cu dispozitivele existente. Sistemele „Pick-by-Voice” si „Pick-by-Vision” ghideaza angajatii in zona corecta din depozit. Lampile si cifrele de la rafturi semnalizeaza pozitia exacta.

 

De asemenea, implementarea sistemelor de automatizare si robotica inlesnesc interactiunea fluxurilor de date si de marfa. Numeroase fabrici de carne, precum clientul CSB Promessa, au dezvoltat deja standarde futuriste in sistemul intralogistic, pe baza carora depozitele tip high-bay automate si robotii tip portal coopereaza strans cu angajatii dintr-o zona de picking automatizata partial, pentru colectarea incarcaturii. Toate operatiunile sunt dirijate de catre sistemul ERP: acesta comunica utilajelor ce trebuie pickuit, directioneaza marfurile catre linia de etichetare corecta si indica picker-ilor care produse trebuie ambalate in care navete. La final, sistemul se asigura ca incarcatura este livrata din spate in fata si de sus in jos, astfel ca naveta superioara este livrata prima in circuit din ultimul carucior incarcat in vehicul. 

 

Optimizarea depaseste granitele fabricii

Partea frumoasa la sistemele ERP este ca integrarea acestora poate depasi granitele fabricii. Ba mai mult, cu cat mai departe se intind legaturile de-a lungul lantului de livrare, cu atat mai mari sunt posibilitatile de a optimiza productia si de a reactiona mai rapid la dorintele consumatorilor, la oscilatiile in materie de cerere cauzate de vremea rea sau de preturile atractive ale materiilor prime de pe piata de aprovizionare - sau la turbulentele semnificative cauzate de o pandemie globala.

 

Date contact CSB-System Romania SRL

Tel.: +40-368-446235 / Fax: +40-368-446236 / office@csb-system.ro / www.csb.com



Poti fi interesat si de