Patronatele si sindicatele din industria alimentara au amanat protestul
Marti, 09 Februarie 2016
Marti, 09 Februarie 2016
Protestul organizat de patronatele si sindicatele din industria alimentara a fost amanat pentru doua saptamani, ca urmare a discutiilor purtate intre cei mai inalti oficiali ai Guvernului Romaniei si reprezentantii Federatiei Nationale PRO AGRO, AGROSTAR si ROMALIMENTA.
Manifestatia, ce urma sa aiba loc marti, 9 februarie, in fata sediului Ministerului Mediului, a fost amanata, dupa ce guvernantii au promis solutionarea situatiei create in ceea ce priveste legislatia deseurilor de ambalaje.
Cele doua parti au convenit sa infiinteze doua grupuri de lucru. Unul, care sa elaboreze un proiect legislativ aplicabil in 2016 si instituirea unei ecotaxe, iar al doilea grup, care sa rezolve problema obligatiilor de plata aferente anului 2015. Vicepremierul Costin Borc a propus infiintarea in regim de urgenta a grupului de lucru din urma, ce va fi coordonat de Ministerul de Finante si de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.
Obiectivele acestuia vor fi identificarea si implementarea solutiilor legale pentru ca aceste obligatii sa cada in sarcina responsabililor de drept (OTR-uri), si nu a producatorilor. Situatia este generata de catre OTR-uri prin emiterea declaratiilor rectificative care diminueaza semnificativ cantitatea de ambalaj raportata initial de catre acestea, desi operatorii economici au platit sume pentru cantitatile reale.
In comunicatul de presa emis de PRO AGRO, federatia a subliniat ca intelege necesitatea regandirii totale a sistemului de gestionare a deseurilor de ambalaje si a explicat Guvernului inadvertentele legislatiei in vigoare, subliniind importanta responsabilizarii autoritatii administratiei publice locale consumator reciclator - poluator si Ministerul Mediului ca autoritate responsabila in domeniu gestionarii deseurilor de ambalaje si vitalitatea implicarii active a acestora pe lant.
Mitingul programat pentru 9 februarie, la care confirmasera participarea peste 2500 de persoane, angajati din sectorul agroalimentar, precum si sectoare conexe, avea ca scop salvarea producatorilor din industria alimentara, evitarea cresterii preturilor si implementarea unui sistem de reciclare selectiva functional in Romania.
Patronatele si sindicatele din industria alimentara avertizeaza ca vor organiza un protest de amploare peste doua saptamani, daca reprezentantii Guvernului nu se vor tine de cuvant.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...