Patronatele si sindicatele din industria alimentara anunta proteste de amploare
Vineri, 05 Februarie 2016
Vineri, 05 Februarie 2016
Patronatele si sindicatele din industria alimentara vor picheta in data de 9 februarie sediul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP), ca urmare a problemelor generate de obligatiile pe care producatorii trebuie sa le respecte, in sensul achitarii unei penalitati de 2 lei pentru fiecare kilogram de deseu de ambalaj necolectat si nereciclat, potrivit anuntului pe care Emil Dumitru, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania - Pro Agro l-a facut, joi, intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres.
Protestul va avea loc in Piata Constitutiei, incepand de la ora 11,00, iar potrivit organizatorilor sunt asteptate peste 2.500 de persoane.
'Marti (9 februarie 2016, n.r.), de la ora 11,00, va fi un protest de amploare al industrie alimentare pentru penalitatea care ni se imputa nejustificat. Ne-am dori ca luni (8 februarie 2016, n.r.) sa anuntam ca renuntam la protest, dar pentru asta ar trebui sa existe disponibilitatea pentru dialog din partea Ministerului Mediului', a spus Dumitru.
La randul sau, Stefan Nicolae, presedintele Agrostar - Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe, a adaugat: 'Speram ca atunci macar doamna ministru (a Mediului, Cristiana Pasca Palmer, n.r.) se va trezi si va dori sa bea cu noi o cafea, si sa-i prezentam solutiile pe care le avem'.
Miercuri, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristina Pasca Palmer, a declarat, dupa sedinta saptamanala de Guvern, referitor la scandalul reciclarii ambalajelor, ca va avea loc o intalnire tehnica intre ministere si discutii cu producatorii in vederea identificarii unor solutii pe acest subiect.
Patronatele si sindicatele din industria alimentara au solicitat, in data de 25 ianuarie, suspendarea obligatiei de plata a contributiei privind reciclarea ambalajelor pana la crearea unui cadru legislativ "transparent, echitabil si controlabil" pentru toti actorii din lantul de reciclare, solicitand la unison demiterea ministrului Mediului pentru proasta gestionare a sistemului de colectare si reciclare si lipsa de control a autoritatilor.
Reprezentantii industriei de conserve din Romania si cei din piata laptelui au afirmat ca plata taxei de reciclare de 2 lei/kilogramul de ambalaj va aduce falimentul multor fabrici de profil si disponibilizarea a peste jumatate dintre angajati din aceste sectoare, toate aceste costuri urmand sa fie platite din buzunarele consumatorilor.
Ministerul Mediului preciza, pe 21 ianuarie, intr-un comunicat de presa, ca intentia autoritatilor din domeniu nu este de a aplica penalitati pentru fiecare kilogram de deseu nereciclat, ci de a impulsiona un sistem functional de management al deseurilor de ambalaje care sa nu plaseze Romania in nefericita situatie a unui infringement pe aceasta tema, caz in care penalitatile europene ajung si la 200.000 euro pe zi.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...