Parlamentul European se opune autorizarii porumbului modificat genetic

Parlamentul European se opune autorizarii porumbului modificat genetic


Porumbul modificat genetic 'Pioneer 1507' nu ar trebui permis pe piata pentru cultivare, intrucat polenul sau rezistent la insecte ar putea afecta moliile si fluturii, se mentioneaza intr-o rezolutie a Parlamentului European adoptata joi, in cadrul sesiunii de la Strasbourg. Eurodeputatii cer Consiliului sa respinga autorizarea pe care o propusese, iar Comisiei sa nu propuna si sa nu reinnoiasca autorizatiile pentru niciun fel de organism modificat genetic inainte de imbunatatirea metodelor de evaluare a riscurilor. PE se opune introducerii pe piata UE a acestui porumb modificat genetic, pe motiv ca acest lucru ar depasi puterile de implementare ale Comisiei Europene (CE), stabilite in regulile UE privind plasarea deliberata in mediu a unor organisme modificate genetic. Eurodeputatii subliniaza ca propunerea CE nu specifica 'nicio conditie pentru protejarea unor ecosisteme speciale si/sau a unor arii geografice', asa cum cere legislatia. Rezolutia a fost adoptata cu 385 de voturi pentru, 201 impotriva si 30 de abtineri.

0032Porumbul modificat genetic 'Pioneer 1507' nu ar trebui permis pe piata pentru cultivare, intrucat polenul sau rezistent la insecte ar putea afecta moliile si fluturii, se mentioneaza intr-o rezolutie a Parlamentului European adoptata joi, in cadrul sesiunii de la Strasbourg. Eurodeputatii cer Consiliului sa respinga autorizarea pe care o propusese, iar Comisiei sa nu propuna si sa nu reinnoiasca autorizatiile pentru niciun fel de organism modificat genetic inainte de imbunatatirea metodelor de evaluare a riscurilor. PE se opune introducerii pe piata UE a acestui porumb modificat genetic, pe motiv ca acest lucru ar depasi puterile de implementare ale Comisiei Europene (CE), stabilite in regulile UE privind plasarea deliberata in mediu a unor organisme modificate genetic. Eurodeputatii subliniaza ca propunerea CE nu specifica 'nicio conditie pentru protejarea unor ecosisteme speciale si/sau a unor arii geografice', asa cum cere legislatia. Rezolutia a fost adoptata cu 385 de voturi pentru, 201 impotriva si 30 de abtineri.


In opinia sa din februarie 2012, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (AESA) nu a fost in mod explicit de acord cu concluzia citata de 'Pioneer' ca exista un risc neglijabil ridicat de porumbul 1507 pentru Lepidoptera in UE, subliniind ca insectele din aceasta familie pot fi afectate daca sunt expuse la acest polen. Potrivit Agerpres, PE mai subliniaza ca porumbul 1507 este rezistent la glufosinatul din ierbicide si ca este comercializat ca atare in SUA si Canada. Cu toate acestea, UE clasifica glufosinatul ca fiind toxic pentru reproductie si nu va mai autoriza utilizarea sa dupa 2017, mai spun eurodeputatii.


Ultima cultura modificata genetic autorizata in UE este cea a cartofului Amflora, in 2010, dar si acesta a fost retras de pe piata UE in decembrie 2013, printr-un ordin al Curtii Generale a UE, parte a Curtii de Justitie. Singurul porumb modificat genetic autorizat pentru cultivare in UE este MON 810 de la Monsato, insa reinnoirea autorizatiei sale este suspendata de cativa ani.



Poti fi interesat si de