Pandemia COVID-19 ameninta sa reduca consumul global de carne

Pandemia COVID-19 ameninta sa reduca consumul global de carne


Mai multi factori luati in calcul de analisti la nivel international arata ca industria carnii se apropie de un punct de cotitura.

Criza COVID-19 ar putea avea efecte nebanuite pe termen lung pentru industria carnii, cu consumul de proteina animala redus la un nivel nemaintalnit de decenii bune, anunta Bloomberg. Pentru anul in curs, consumul pe cap de persoana la nivel global ar putea descreste cu 3%, conform unei recente analize a Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) din cadrul ONU. Si mai important este ca schimbarea se va petrece in aproape fiecare regiune de pe glob, iar in spatele acestui trend se intrevad diversi factori.
Pentru piete precum SUA, Brazilia sau Uniunea Europeana, blocajele in aprovizionare si inchiderea sectorului Horeca stau in spatele diminuarii consumului de carne pe cap de locuitor, alaturi de incertitudinea financiara resimtita de multi dintre localnici.
In acelasi timp, cea mai mare piata de consum din lume, China, investigheaza posibile conexiuni intre importurile de carne si reaparitia infectiilor cu coronavirus in zona Beijingului, unde un focar a fost descoperit chiar intr-o piata de carne.
Totodata, asumarea gatitului in casa in perioada de izolare pare sa fi readus in atentia consumatorilor acest stil de viata, in defavoarea cinelor luate in oras. In plus "noua normalitate" din sectorul HoReCa ar putea deturna publicul consumator de la mesele restaurantelor spre locuri unde se vor simti mai putin ingraditi: acasa, intr-o zona de camping cu prietenii sau intr-o casa de vacanta. "Daca structura clasica a restaurantelor va fi alterata in viitor, laolalta cu obiceiul de a lua masa in oras, cred ca vom asista la reducerea consumului de carne. Oamenii vor consuma aceleasi calorii, dar vor prefera sa o faca acasa, unde consumul de carne este mai redus," a explicat Decker Walker, expert in cadrul Boston Consulting Group.
Contractia de anul acesta vine dupa o alta perioada neagra cauzata de epidemia de Pesta porcina africana, consumul de carne la sfarsoitul anului 2020 urmand sa fie cu 5% mai redus fata de 2018, apreciaza analistii internationali din cadrul FAO. Pentru zona UE, consumul de carne de porc pe 2020 se asteapta sa cada la un minim al ultimilor 7 ani.



Poti fi interesat si de