PE isi da acordul final asupra reformei PAC


Parlamentul European (PE) a adoptat in cadrul sesiunii sale plenare de la Strasbourg, acordul final cu Consiliul asupra celor cinci texte de lege care reprezinta pachetul de reforma a Politicii Agricole Comune (PAC). Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a salutat votul asupra reformei PAC si a precizat ca executivul comunitar va lucra la actele delegate in stransa colaborare cu expertii statelor membre si ai PE.

ciolosParlamentul European (PE) a adoptat in cadrul sesiunii sale plenare de la Strasbourg, acordul final cu Consiliul asupra celor cinci texte de lege care reprezinta pachetul de reforma a Politicii Agricole Comune (PAC). Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a salutat votul asupra reformei PAC si a precizat ca executivul comunitar va lucra la actele delegate in stransa colaborare cu expertii statelor membre si ai PE.

'Prima reforma a PAC decisa vreodata in comun de ministri si de eurodeputati alesi prin vot direct a primit forma sa finala. De-a lungul acestei calatorii lungi si pline de provocari, Parlamentul a realizat imbunatatiri majore. Noua PAC va realiza un echilibru mai bun intre securitatea alimentara si protectia mediului, pregatind mai bine fermierii pentru provocarile viitoare', a declarat presedintele Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala (AGRI) a PE si seful echipei de negociere a legislativului comunitar, Paolo De Castro, din grupul S&D. Pentru a se asigura ca platile directe merg numai la fermieri activi, eurodeputatii au convins Consiliul sa intocmeasca o lista neagra de entitati, precum aeroporturi si cluburi sportive, care sa fie excluse de la finantarea UE cu exceptia cazului in care dovedesc ca activitatile in agricultura contribuie substantial la veniturile lor.

De asemenea, PE a insistat asupra unei scheme obligatorii privind suplimentarea cu 25% a cofinantarilor destinate tinerilor fermieri pentru primele lor 25 pana la 90 de hectare. Pe de alta parte, fermele mari care primesc peste 150.000 de euro vor avea platile de dincolo de acest nivel reduse cu cel putin 5%.

'Pe langa schimbarea destinatiei unor bani de la fermierii mari la cei tineri sau la fermierii mici, am asigurat o mai buna distribuire a fondurilor UE. Pana in 2020, fermierii din diferite state membre vor primi cel putin 72% din media platilor directe din UE', a spus Luis Manuel Capoulas Santos, din grupul S&D, raportor pentru platile directe si reglementarile privind dezvoltarea regionala. Conform noii PAC, 30% din bugetele statelor membre pentru plati directe sunt conditionate de aplicarea unor masuri obligatorii de 'inverzire', precum diversificarea culturilor, mentinerea pasunilor sau crearea unor zone ecologice.
Fermierii care esueaza in aplicarea masurilor obligatorii de 'inverzire' nu isi vor pierde doar subventiile destinate acestora, ci vor suporta penalitati suplimentare. 'Este corect sa le dam fermierilor mai mult timp sa se familiarizeze cu noile reguli. Nu vor fi impuse penalitati in primii doi ani de aplicare a noii CAP, iar atunci retragerea graduala a asa-numitelor subventii verzi se va ridica la maximum 25%', a afirmat Giovanni La Via, din grupul PPE, raportor pentru finantarea, gestionarea si monitorizarea PAC. Nu in ultimul rand, PE s-a asigurat ca organizatiile fermierilor vor avea instrumente in plus pentru a-i ajuta pe membrii lor sa faca fata volatilitatii pietei si sa le asigure o pozitie mai puternica de negociere a preturilor.

'De exemplu, amploarea sectoarelor in care organizatiile fermierilor pot negocia contracte de aprovizionare in numele membrilor fara a incalca regulile de concurenta va fi marita. Organizatiile mai puternice ale producatorilor nu trebuie sa se transforme in carteluri, ci sa-i ajute pe fermieri sa-si imbunatateasca situatia economica', a declarat Michel Dantin din grupul PPE, raportor pentru organizarea comuna a pietelor produselor agricole.

Procesul de reforma a PAC, lansat in PE in 2010, a intrat in stadiul final in iunie 2013, cand negocierii PE, Consiliului si CE au ajuns la un acord politic asupra chestiunilor majore. Votul final de miercuri din plenul PE a avut loc dupa ce ultimele chestiuni aflate in divergenta cu Consiliul au fost rezolvate. Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacin Ciolos, prezent miercuri la dezbaterea din plenul PE, a salutat rezultatul votului asupra reformei PAC.

'Este o zi importanta pentru agricultorii europeni, dar si pentru toti cetatenii UE preocupati de calitate produselor alimentare si de durabilitatea metodelor de productie agricola. PAC reformata va aduce un sprijin mai bine echilibrat intre fermieri, regiuni si state membre, cu un accent special pe tinerii fermieri, va promova un sector agricol european competitiv, consolidand organizarea fermierilor, inovarea si investitiile, va aduce un sprijin mai bine directionat, ajutand agricultorii sa puna in practica masuri concrete pentru a lupta impotriva schimbarilor climatice, a pierderii biodiversitatii, pentru cresterea calitatii apei si solului', a declarat Dacian Ciolos, citat intr-un comunicat al CE.

Inaltul oficial european precizeaza ca etapa urmatoare este adoptarea formala a pachetului legislativ in Consiliu. 'In saptamanile urmatoare, CE va continua sa lucreze la actele delegate in stransa colaborare cu experti din statele membre si PE pentru a asigura o punere in practica eficienta si armonioasa a acordului politic', a mai spus comisarul european, in contextul in care CE a fost avertizata, inclusiv in dezbaterea de miercuri, sa nu incerce sa deturneze acordul politic privind reforma PAC prin intermediul actelor delegate.



Poti fi interesat si de