PCS mizeaza pe reducerea, reciclarea si reutilizarea ambalajelor din plastic

PCS mizeaza pe reducerea, reciclarea si reutilizarea ambalajelor din plastic


Diminuarea cantitatilor de plastic si folosirea unor produse sustenabile si reciclabile pentru productia de ambalaje ar trebui sa devina un obiectiv de interes major pentru toate companiile din industria alimentara.

Aceste aspecte au fost dezbatute de profesionistii din domeniu la Conferinta 3R – Reduce, Recycle, Reuse, organizata de PCS - Professional Cleaning Service, furnizor de produse profesionale de curatenie si igiena pentru industria alimentara si HoReCa.

 

PCS ofera si solutii complete de ambalare, fiind distribuitor Sealead Air, dar si unic importator si distribuitor Faerch. Potrivit reprezentantilor PCS, Sealed Air si Faerch sunt lideri globali in domeniul ambalarii produselor alimentare.

 

„Pe piata ambalajelor ne confruntam cu excesul de plastic care ajunge sa ne sufoce planeta, astfel incat legislatia la nivel european devine din ce in ce mai riguroasa, iar tendintele sunt sa diminuam cantitatile de plastic, folosind produse sustenabile si produse reciclate. Datorita acestor miscari la nivel global si european, Romania ar trebui sa se alinieze la cerintele UE de a salva mediul inconjurator si de aceea am organizat acest eveniment?, a declarat Oana Apostol, Managerul Departamentului de Ambalare al PCS.

 

oana

 

In cadrul Conferintei 3R s-au dezbatut cerintele esentiale specifice privind fabricarea si compozitia ambalajului, caracterul valorificabil si reutilizabil al unui ambalaj.  

REDUCE - Folosirea unei cantitati mai mici de plastic in pungi, filme, caserole, prin dezvoltarea de materiale sustenabile, deci o economie si in plata taxei la mediu;

 

RECYCLE – Folosirea de produse reciclabile. MOTTO Sealed Air – pana in 2025 vor avea ambalaje 100% reciclabile, si FAERCH – in prezent, in proportie de 98% din ambalaje sunt din material reciclat;

 

REUSE –  Producatorii de ambalaje au tehnologii avansate pentru reutilizarea plasticului.

 

In Romania, exista deja Legea  249 / 2015 (actualizata in 2019) privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje stabileste masurile pentru: prevenirea producerii deseurilor de ambalaje si reducerea eliminarii finale a ambalajelor, reciclarea si reutilizarea lor.

Fondul taxei de mediu al acestei legi este de 2 lei/kg direct la Mediu sau 2 lei x 65% daca se lucreaza cu un OTR, ceea ce inseamna 1,3 lei/kg.

In UE se vehiculeaza posibilitatea dublarii sau triplarii taxei de mediu daca nu se vor folosi materiale reciclate.



Poti fi interesat si de