Oua contaminate cu Fipronil au ajuns in magazine
Luni, 14 Ianuarie 2019
Luni, 14 Ianuarie 2019
Potrivit unui comunicat transmis presei de catre DSVSA Olt, „referitor la ouale contaminate cu Fipronil provenite din judetul Teleorman, in urma notificarii si a listei de distributie transmise de colegii din acest judet, s-a constatat ca 36.000 bucati oua au fost distribuite catre o societate din judetul Olt”.
DSVSA Olt a dispus verificarea societatii, iar in urma controlului societatea din Olt a inceput procedura de retragere, fiind retrase de la comercializare un numar de 6.000 de bucati oua, care au fost dirijate catre o unitate de neutralizare, conform procedurilor.
”Mentionam ca in cursul anului 2018, toate fermele de gaini ouatoare din judetul Olt au prelevat probe sub supraveghere sanitara veterinara, in vederea determinarii existentei fipronilului, cu rezultate corepunzatoare”, se arata in comunicatul citat.
In urma unui control tematic efectuat in luna noiembrie 2018, la ferma avicola din Draganesti Vlasca, s-a descoperit peste 4,2 milioane de oua contaminate cu un insecticid interzis.
Cel putin 102.480 de oua contaminate cu Fipronil, de la ferma avicola din Draganesti Vlasca, judetul Teleorman, au ajuns in consum, spuneau reprezentantii ANSVSA. Reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor declarau, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, ca nu exclud posibilitatea ca oua contaminate sa fi ajuns pe piata si inainte de efectuarea controlului tematic, iar cifra pe care ei o considera certa in acest sens este de 102.480 de oua contaminate ajunse pe mesele oamenilor.
"Pe 22 noiembrie au prelevat probe, pe 6 decembrie a venit buletinul de analize care a relevat faptul ca exista Fipronil in oua. Aceasta ferma nu avea niciun istoric. Si se controleaza in cadrul programului toate fermele, dar ordinea lor este data de o analiza de risc. Istoricul acestei ferme era curat pana acum. De asta au si durat mai mult analizele. Au fost 102.480 de oua contaminate care au ajuns pe piata. Nu avem de unde sa stim daca nu au ajuns pe piata si inainte oua contaminate", spunea Rares Habescu, purtatorul de cuvant al ANSVSA.
Intrebat de corespondentul MEDIAFAX daca stie de ce DSVSA Teleoroman nu a comunicat populatiei riscurile aparute, purtatorul de cuvant al ANSVA a spus ca nu cunoaste de ce reprezentantii institutiei au procedat astfel, dar ca populatia ar fi trebuit sa fie informata.
In prezent, la ferma din Draganesti Vlasca se deruleaza o ancheta a celor de la ANSVSA si a celor de la DSVSA Teleorman, prin care se urmareste identificarea modului in care Fipronilul a ajuns sa fie folosit la respectiva unitate de productie.
Fipronilul este un insecticid cu spectru larg, interzis in Uniunea Europeana la animale destinate consumului uman, din cauza riscului foarte crescut pentru om de a suferi diverse forme de toxiinfectie alimentara.
Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in ...
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...