Orzul ajunge nutret pentru porci, din cauza colapsului pietei berii

Orzul ajunge nutret pentru porci, din cauza colapsului pietei berii


Inchiderea pub-urilor si restaurantelor, dar si anularea unor evenimente sportive si festivaluri de genul Oktoberfest au redus cererea pentru malt utilizat la productia de bere si whisky, astfel ca producatorii de malt si berarii au inchis fabricile sau au redus productia, ceea ce inseamna ca fermierii vor trebui sa isi vanda recoltele de orz mai ieftin pentru a fi utilizate ca nutret pentru animale, transmite Bloomberg.

“Ce se intampla acum si cum va evolua situatia? Nu am nicio idee”, spune Brett Askew, un fermier britanic care a decis sa opteze pentru cultivarea orzului in speranta ca il va vinde producatorilor de malt. “Recolta este in pamant si trebuie sa asteptam sa o recoltam. Insa cine o va cumpara?”, se intreaba Brett Askew.

 

Aproape a sase parte din orzul existent la nivel mondial este utilizat pentru a produce malt, insa aceasta pondere este mai mare in regiunile cu industrii puternice de bere si whiskey. Conform datelor publicate de Guvernul american, in sezonul viitor stocurile de orz in Uniunea Europeana vor creste cu 14% pana la 6,6 milioane de tone. In paralel, preturile la orz in Franta au coborat recent la cel mai redus nivel de dupa 2015.

 

Orzul din care se produce malt trebuie stocat in silozuri speciale pentru a-si pastra calitatea iar in conditiile in care urmatoarea recolta va incepe in jurul lunii iunie, multi cultivatori nu dispun de spatiile necesare pentru a stoca orzul pana cand cererea isi va reveni.

 

Grupul belgian Boortmalt, cel mai mare producator mondial de malt, se asteapta sa isi reduca achizitiile de orz de la fermieri iar rivalul Malteurop a inchis, temporar, patru fabrici de procesare din America de Nord.

 

“Nu exista tranzactii cu orz pentru malt deoarece nu exista cerere. De fapt, producatorii de malt incearca sa scape de orz deoarece preconizeaza ca nu vor avea nevoie de el. Ei stiu ca exista o noua recolta care urmeaza sa apara pe piata”, spune Brent Atthill, director la RMI Analytics AG. In aceste conditii, diferenta de pret intre orzul de calitate utilizat pentru productia de malt si soiul utilizat drept nutret pentru animale s-a redus din cauza diminuarii cererii si va continua sa se reduca, sustine Brent Atthill.

 

La nivel global, guvernul american se asteapta ca in sezonul urmator stocurile mondiale de orz sa se majoreze cu 7% pana la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.

 

Pentru fermierul Brett Askew, chiar daca sectorul bauturilor isi va reveni in acest an, piata orzului va ramane una cu probleme pentru o perioada mai mare de timp. “Impactul va fi resimtit pentru mai mult decat in urmatoarele sase luni. Cel mai probabil va fi pentru 18 luni si chiar doi ani”, crede fermierul.



Poti fi interesat si de