Oros: Trebuie sa elaboram un program national strategic pentru perioada 2021-2027

Oros: Trebuie sa elaboram un program national strategic pentru perioada 2021-2027


Ministerul Agriculturii, impreuna cu fermierii, trebuie sa elaboreze un program national strategic pentru perioada 2021-2027 care sa cuprinda o strategie si un set de interventii cu efect pozitiv pentru toti actorii din domeniul agriculturii si ai industriei alimentare, a declarat vineri, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, la Forumul International al Marilor Fermieri - RALF.

"Noi, administratia, impreuna cu dumneavoastra avem si o obligatie foarte mare fata de consumatori care au dreptul sa consume alimente produse responsabil, alimente sanatoase, dar si fata mediu, practicand o agricultura cat mai putin agresiva, cat mai putin invaziva, o agricultura mai prietenoasa. Cred ca rolul nostru, al Ministerului, nu este acela de a va spune ce si cum sa faceti. Cu siguranta dumneavoastra stiti mai bine acest lucru. Nu este nici acela de a va raporta productiile pe care dumneavoastra le obtineti. Este acela de a ramane un arbitru echidistant care prin actiunile sale sa nu contribuie el insusi la concurenta neloiala, la distorsionarea pietei. Asta vom incerca sa facem in perioada urmatoare cand impreuna cu fermierii, cu mediul asociativ, in urma unei analize swot si a unei analize socio-economice trebuie sa elaboram un program national strategic pentru perioada 2021-2027 care sa cuprinda o strategie si un set de interventii cu efect pozitiv pentru toti actorii din domeniul agriculturii si ai industriei alimentare din Romania", a declarat Adrian Oros.

 

El a afirmat ca Ministerul Agriculturii are obligatia de a sustine toate domeniile din agricultura si toate categoriile de fermieri, indiferent de marimea lor.

 

"Pe considerentul ca dumneavoastra, fermierii mari, contribuiti la securitate alimentara, aplicati standarde inalte si va asumati si riscuri mult mai ridicate, noi, Guvernul, pledam pentru introducerea voluntara a plafonarii platilor tocmai din acest considerent. Dar trebuie sa recunoastem ca este nevoie si de o sustinere consistenta a fermelor de familie pentru a deveni competitive in raport cu fermele de familie din restul Europei si de a transforma in mod accelerat acele multe zeci de mii de ferme de subzistenta ca sa devina ferme comerciale, ferme sustenabile", a precizat Adrian Oros.

 

Ministrul Agriculturii a a subliniat ca este important sa iesim din paradigma exportului de materie prima si importam masiv produse alimentare.



Poti fi interesat si de