Oros: Romania nu poate fi de acord cu interzicerea exportului de animale vii

Oros: Romania nu poate fi de acord cu interzicerea exportului de animale vii


Romania nu poate fi de acord cu interzicerea exportului si a transportului animalelor vii, iar aceste preocupari stranii ale unora din Parlamentul European pot afecta grav crescatorii de animale romani, a aratat ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros.

"Romania nu poate fi de acord cu interzicerea exportului si a transportului animalelor vii. Aceste preocupari stranii ale unora din Parlamentul European pot afecta grav crescatorii de animale romani. Sunt de acord cu faptul ca toate conditiile de bunastare animala, inclusiv cele din timpul transportului trebuie respectate, de toate tarile membre. Romania are o legislatie actualizata, care prevede monitorizarea respectarii conditiilor de bunastare in timpul transportului (Reg.1/2005) pana la destinatie. Suntem singura tara europeana care avem o asemenea reglementare", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

 

El a amintit, in context, ca este initiatorul Legii 150/2020, act normativ care prevede prezenta obligatorie la bord a personalului medical veterinar care sa monitorizeze starea de sanatate si conditiile de bunastare a animalelor, sa ofere asistenta medicala daca este nevoie si sa completeze un raport zilnic si unul la finalul transportului.

 

"De asemenea, cred ca acolo unde este posibil si exista cerere, este mai rentabil din punct de vedere economic sa se exporte carcase si carne procesata. Se creeaza locuri de munca si se corecteaza balanta comerciala. De aceea, cred ca verificarea stricta a respectarii conditiilor de bunastare animala de catre transportator prin autoritatile competente este solutia si nu interzicerea exportului de animale vii, care ar afecta grav fermierii romani. Resping total o asemenea idee care a fost initiata in Parlamentul European, iar acum isi cauta sustinatori. Ma bazez pe o abordare echilibrata a Consiliului AgriFish!", a subliniat Adrian Oros.

 

Potrivit datelor furnizate la inceputul acestei luni de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Romania a exportat animale vii in valoare de 262,35 milioane de euro in primele sase luni din acest an, in crestere cu peste 40% fata de perioada similara a anului trecut.

Incasarile cele mai mari au fost consemnate din exportul realizat in tari terte, respectiv 194,52 milioane de euro, iar 67,83 milioane de euro din schimburi intracomunitare.

 

Pe de alta parte, importurile de animale vii in perioada analizata au totalizat 98,06 milioane de euro, in scadere usoara fata de perioada similara a anului 2020, cand s-au consemnat 98,48 milioane de euro. Excedentul consemnat in comertul cu animale vii a fost in perioada analizata a depasit 64,29 milioane de euro.



Poti fi interesat si de