Oros: Numarul mistretilor ramane mare, desi a fost modificata legea vanatorii

Oros: Numarul mistretilor ramane mare, desi a fost modificata legea vanatorii


Modificarea legii vanatorii nu a produs efectele asteptate de agricultori cu privire la numarul mistretilor, care in continuare ramane foarte mare, a declarat intr-o conferinta de presa la Baia Mare, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros.

"Legea vanatorii a fost schimbata, nu atat cat mi-as fi dorit eu ca, ministru al Agriculturii, eu ca medic veterinar. Sunt constient ca inca numarul mistretilor este prea mare si acesti mistreti pe langa faptul ca contribuie la raspandirea pestei porcine africane, sunt un rezervor de virus decat un vector, dar principalul vector este samsarul. Acest lucru s-a observat foarte usor in perioada de urgenta cand a fost restrictionata circulatia oamenilor si cand numarul de focare a scazut, brusc. Totusi, mistretul este un vector si un factor pentru pesta porcina africana, dar produce pagube foarte mari fermierilor in productia vegetala pentru ca numarul acestor mistreti e foarte mare. Eu am facut deseori apel la proprietarii fondurilor de vanatoare pentru ca legea nu-i poate obliga sa vaneze mai mult decat cota pe care o au, dar trebuie sa fie si o dorinta a lor si o responsabilitate a celor care gestioneaza aceste fonduri de vanatoare. Ei trebuie sa se gandeasca ca aceste fonduri de vanatoare, sigur sunt facute ca sa fie gestionate si ei sa aiba profit, dar in cazuri extreme trebuie sa actioneze si ei. Ori acest lucru nu-l fac si o sa continui sa pun presiune pe acesti proprietari ai fondurilor de vanatoare", a declarat ministrul Agriculturii.

 

Acesta a mai subliniat ca Romania continua sa ramana un mare importator de carne de porc.

 

"Noi produsele de baza le putem produce in cantitati suficiente, mai putin carnea de porc. Avem un deficit al carnii de porc sau mai corect spus, in Romania se produce in sistem industrial, nu ceea ce cresc gospodarii in fiecare curte, parintii si bunicii nostri, doar intre 20-25% din consum. Restul este importat! Pentru celelalte produse de baza, produse care nu se fac in Romania - citrice, cafea sau alte produse alimentare - trebuie importate intotdeauna", a spus Adrian Oros.

 

Ministrul Agriculturii a mentionat ca prin Programul National Strategic se intentioneaza o schimbare de abordare, iar productia primara sa fie integrata pentru a spori valoarea de piata.

 

"In Programul National Strategic, tocmai acest lucru dorim sa-l facem, adica sa schimbam paradigma. Pentru ca Romania in anii in care a avut cele mai bune productii am avut cel mai mare deficit comercial la produsele agroalimentare. Cu alte cuvinte, Romania exporta subventii! Pentru ca noi exportam boabe cereale si animale vii si importam hrana procesata cu valoarea adaugata mare. Anul trecut (2019 ), deficitul comercial a ajuns la minus 1,4 miliarde euro. Acest deficit a aparut pentru prima data in 2016, dupa care a crescut. Sigur, daca ne referim doar la tarile UE, deficitul este 2,4 miliarde euro, doar ca recuperam prin acele exporturi de animale vii si cereale, recuperam de la tarile terte, in general din tarile Golfului, unde mai mult exportam si nu importam. Dar oricum suntem pe deficit. Una din prioritatile noastre e si finantarea, chiar in perioada aceasta de tranzitie, 2021-2022, finantarea pe fosta masura 4.2, a capacitatilor de depozitare si procesare, pentru ca aici suntem foarte deficitari. A fost stimulata productia primara, si mai putin integrarea productiei", a declarat Nechita -Adrian Oros.

 

Ministrul Agriculturii a vizitat mai multe ferme de animale, sere de legume si alti producatori agricoli din judetul Maramures. Acesta a fost insotit de secretarii de stat Calin Bota si Ionel Bogdan.



Poti fi interesat si de