Oros: In primele 4 luni, absorbtia fondurilor europene a fost la cel mai inalt nivel

Oros: In primele 4 luni, absorbtia fondurilor europene a fost la cel mai inalt nivel


Absorbtia fondurilor europene s-a situat in primele patru luni ale anului la cel mai inalt nivel comparativ cu anii anteriori, desi acum Romania traverseaza o perioada dificila, iar platile efective pentru fermieri s-au ridicat la 211 milioane euro, fata de 136 milioane euro in aceeasi perioada din 2019, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, la dezbaterea din Senat a motiunii simple depusa de mai multi parlamentari.

"Desi acum Romania traverseaza o perioada dificila, in primele patru luni ale anului, daca va uitati pe cifre oficiale, absorbtia fondurilor europene s-a situat la cel mai inalt nivel comparativ cu anii anteriori. In primele patru luni ale anului 2020, platile efective pentru fermieri s-au ridicat la 211 milioane euro, fata de 136 milioane euro in aceeasi perioada a anului 2019. Pentru implementarea actualului program european, PNDR 2014 - 2020, am corectat strategiile paguboase ale guvernarii PSD, care au generat risipirea alocarilor europene si de la bugetul national, fara a constitui o valoare adaugata certa pentru Romania", a spus ministrul.

 

In alta ordine de idei, referindu-se la conducerea Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), Adrian Oros a acuzat PSD ca a pus sef "un militian", care "a adus la randul lui inca vreo 60 de militieni".

 

"Ati pus un militian sef la AFIR, care a adus, la randul lui, inca vreo 60 de militieni si ati reusit intr-un timp record de trei ani sa denaturati intreg programul national de dezvoltare rurala, adica ati dat bani multi la clientela de casa. Ati alocat 1,6 miliarde euro pentru 1.500 de ferme fara sa va pese de 850.000 de ferme de familie din sistemul APIA si de alte 3 milioane de ferme de familie din exteriorul sistemului", a sustinut seful MADR.

 

De asemenea, ministrul Agriculturii a subliniat ca la data preluarii mandatului nu a gasit nicio baza de date din care sa reiasa dimensiunea si evolutia stocurilor la produsele agricole.

 

"Din cei 700 de angajati la sediul central, MADR nu avea nici unul angajat in Departamentul de analiza si prognoze. De la inceputul crizei, am luat masura monitorizarii preturilor din piata, precum si a stocurilor la tot ceea ce inseamna produs agricol - alimente, input-uri etc. Din analiza acestor stocuri, am luat masura interzicerii exporturilor pentru o perioada scurta de timp, deoarece securitatea alimentara este esentiala pentru Guvernul PNL. Unii politruci au iesit public sa sanctioneze masura temporara de suspendare a exportului, iar cand ati constatat ca politic o astfel de masura a fost acceptata de romani ati depus proiectul de lege de interzicere a exporturilor", a mai spus Oros.

 

Motiunea simpla "Lenea, minciuna si incompetenta ministrului Oros", initiata de 72 de parlamentari PSD, ALDE si afiliati grupului social-democrat, a fost dezbatuta luni in plenul Senatului. Semnatarii au solicitat demisia ministrului Agriculturii, Adrian Oros, "pana nu desfiinteaza intregul sector agroalimentar din economia Romaniei si pana nu transforma fermierii romani in saracii Europei".Poti fi interesat si de