Oros: Am identificat zece prioritati mari ale agriculturii romanesti
Miercuri, 07 Octombrie 2020
Miercuri, 07 Octombrie 2020
“Am avut mai multe runde de intalniri cu mediul asociativ. In afara de trei judete am fost in toate judetele tarii. In unele judete de doua ori pentru ca am vrut sa vad ce se intampla acasa la fermieri. Am identificat 10 prioritati mari ale agriculturii romanesti. In primul rand, vorbesc de corectarea balantei comerciale pentru produse agroalimentare, care in ultimii ani a luat-o la vale, anul trecut inregistrand un deficit de 1,3 miliarde de euro. Acolo trebuie neaparat sa facem ceva, sa sprijinim mai consistent tot ce inseamna procesare, depozitare, in asa fel incat daca exportam, sa exportam si noi produse cu valoare adaugata. Apoi, un lucru important este asocierea. Am reusit anul acesta sa ajutam mediul asociativ din Romania sa fie reprezentat la Bruxelles, Ministerul Agriculturii platind acele cotizatii, in asa fel incat ei sa aiba drepturi depline in cadrul COPA-COGECA”, a declarat Adrian Oros in cadrul videoconferintei News.ro “Agriculture reloaded”.
Ministrul Agriculturii a subliniat ca pentru micii producatori “cooperativele reprezinta singura solutie realista”.
“Avem iarasi o problema cu micul producator si cu micul procesator, care foarte greu reuseste sa isi vanda productia toata sau la preturi competitive. Vrem sa il ajutam sa isi creasca puterea de negociere si aici nu avem decat o singura solutie: asocierea economica, cooperativele”, a mentionat Adrian Oros, care a adaugat ca “pentru cei mici cooperativele reprezinta singura solutie realista.” “Vom stimula in continuare consolidarea acestor cooperative”, a mai spus ministrul.
El a adaugat ca o alta prioritate este consolidarea pietelor locale.
Ministrul Agriculturii a precizat ca, in ceea ce priveste carnea de pasare sau carnea de porc, Romania produce mult prea putin fata de consumul intern. “Dar trebuie sa fim putin mai atenti cu aceasta piata locala - si aici ma refer si la faptul ca piata locala trebuie sa fie o oportunitate pentru producatorii locali”, a adaugat Adrian Oros.
Potrivit ministrului, o alta mare problema este legata de calificarea fortei de munca si trebuie sa se insiste in viitor pe invatamantul profesional. “Noi, la minister, consideram ca solutia realista este invatamantul profesional dual, acest parteneriat intre sistemul de invatamant, autoritati publice locale si agenti economici fermieri sau procesatori, unde sa pregatim personal calificat”, a precizat Oros.
Pe de alta parte, potrivit ministrului Agriculturii, cea mai mare problema anul acesta a parut sa fie gestionarea apei. “In ultima perioada au fost ani in care regimul precipitatiilor a fost unul foarte bun pentru agricultura si am cam uitat sa intretinem si sa reparam aceasta infrastructura fie de irigatii, fie de desecare/drenaj. Iar anul acesta, cand am avut nevoie acuta de apa, am constatat ca, desi am dat drumul la apa pe canale din martie, apa a ajuns abia pe 500.000 hectare, foarte putin, total insuficient. De aceea va trebui in urmatoarea perioada sa investim mult si foarte repede in aceasta infrastructura de gestionare a apei. Avem oportunitatea ca prin acest Program National de Rezilienta si Relansare Economica, Guvernul a acceptat ca peste 6 miliarde de euro sa-i directionam pentru a reabilita toata infrastructura de gestionare a apei”, a mai spus ministrul Oros.
El a subliniat ca in viitor trebuie infiintate fonduri mutuale.
“Aceste nevoi va trebui sa le creionam intr-un Program National Strategic, bazat pe orientarile regulamentelor europene. Cu siguranta nu vom putea sa le facem pe toate, dar multe dintre ele ar trebui sa le corectam in urmatorii sapte ani”, a mai spus ministrul.
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...