Operatorii din HoReCa isi vor asuma costul testarii rapide a clientilor
Miercuri, 07 Aprilie 2021
Miercuri, 07 Aprilie 2021
Reprezentantul Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA), Dragos Petrescu, a apreciat ca numarul celor care vor fi testati la intrare nu va fi foarte mare, deoarece unii romani s-au vaccinat, iar altii pot dovedi ca au trecut prin boala.
"Pe langa vaccinare luam in calcul testarea de catre operator, pe costurile operatorilor. Deci nu discutam aici de un potential cost pentru cetatenii Romaniei, insa toate aceste reguli care ar putea ajuta redeschiderea ospitalitatii la data de 1 iunie vor fi decise in Comitetul interministerial. (...) Nu ne asteptam ca toti clientii nostri sa urmeze a fi testati, pentru ca avem o categorie de clienti suficient de mare si in crestere care s-a vaccinat, avem o categorie de clienti suficient de mare care a trecut prin boala si poate arata ca a trecut prin boala, asadar cei care vor fi testati rapid vor reprezenta o minoritate, iar acest cost, intre 2 si 3 euro, care va fi un unul de testare rapida este un cost asumat de operatori", a mentionat Dragos Petrescu.
La randul sau, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), Calin Ile, a sustinut ca operatorii nu vor transfera asupra clientilor costurile testarii rapide la intrarea in localuri.
"Evident ca orice cost care e suportat de operator se regaseste cumva, dar nu vor creste preturile datorita acestor costuri (cu testarile rapide, n.r.), ni le vom asuma noi, cu scopul de a creste volumul, de a creste circulatia turistica in unitatile noastre, deci in niciun caz nu vom transfera costul pe client", a mentionat Calin Ile.
Pe de alta parte, presedintele FIHR a subliniat ca angajatii din HoReCa nu vor fi obligati sa se vaccineze.
"Cel mai bun lucru pe care noi il putem face acum e sa imbratisam aceasta idee a vaccinarii in industria noastra. Cu cat vom avea mai multi salariati din HoReCa vaccinati, cu atat vom da semnalul ca suntem o industrie sigura. Nu-i putem obliga, sigur ca nu, si pe masura ce vom fi o industrie sigura vom putea ridica mai repede restrictiile, cu orizontul de timp 1 iunie ca obiectiv comun. Daca lucrurile merg mai bine, acest termen se poate devansa, speram ca lucrurile sa nu mearga mai prost, pentru ca toata lumea e mobilizata. Noi credem ca 1 iunie este o data viabila", a afirmat Calin Ile.
In acest context, reprezentantul HORA, Dragos Petrescu, a mentionat ca angajatii din HoReCa vor avea prioritate la vaccinare.
"Angajatii din industria HoReCa vor avea prioritate la vaccinare si acum lucram intr-un grup de lucru cu Comitetul de Vaccinare, in asa fel incat toti angajatii, de fapt cei din industria noastra care doresc sa se vaccineze sa poata avea acces mai facil la vaccin, iar clientii, cetatenii Romaniei care doresc sa iasa in restaurante sau in hotel, sa poata fi siguri ca marea majoritate din industria noastra este vaccinata si ei sunt in siguranta. Comisia Europeana si-a asumat data de 14 mai ca data de finalizare a certificatului verde, astfel incat vom putea beneficia de o baza unica de date in asa fel incat orice cetatean roman vaccinat sa poata fi usor identificat, sa poata sa dovedeasca ca este vaccinat. In Europa, astazi, tari ca Olanda, Spania, Marea Britanie deja experimenteaza proiecte atat din domeniul cultural cat si din domeniul ospitalitatii in care sa poti avea acces facil, cu certificate verde, dar si cu testare rapida, pentru ca nu toata lumea doreste sa se vaccineze... Asta am discutat si cu premierul Florin Citu astazi: nu este vorba de obligativitatea de a te vaccina, ci este evident o intentie a tuturor de a putea iesi din pandemie si vaccinul poate fi o cale, dar nu este obligatorie", a precizat Dragos Petrescu.
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...