Olt: Targurile de animale din judet, inchise pana pe 5 octombrie
Joi, 11 Septembrie 2014
Joi, 11 Septembrie 2014
Toate targurile de animale din judetul Olt vor fi inchise incepand de marti si pana pe 5 octombrie, din cauza bolii bluetongue, a anuntat directorul executiv al Directiei de Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Olt, Veronel Bolborea.
Seful DSVSA Olt a mai anuntat ca au fost introduse restrictii privind miscarea animalelor din specii ce pot fi afectate de boala limbii albastre, astfel ca nu pot fi mutate stanele de pe amplasamentul actual pana pe 5 octombrie fara informarea si permisiunea DSVSA.
"Avand in vedere evolutia bolii bluetongue pe teritoriul Romaniei, inclusiv al judetului Olt, si restrictiile asupra miscarii impuse animalelor din specii susceptibile, incepand din 9 septembrie 2014, s-a dispus inchiderea tuturor targurilor de animale de pe teritoriului judetului pana la data de 5 octombrie 2014. Totodata, instiintam pe proprietarii de stane ca nu au voie sa paraseasca amplasamentul actual pana in data susmentionata si pana nu instiinteaza DSVSA Olt si obtin permisiunea acesteia", se arata intr-un comunicat al DSVSA Olt.
Bolborea avertizeaza ca in cazul nerespectarii deciziei privind inchiderea targurilor si restrictiile privind circulatia animalelor risca sanctiuni contraventionale conform normelor in vigoare.
Potrivit unui comunicat al ANSVSA, dat publicitatii saptamana trecuta, in judetul Olt au fost afectate de boala limbii albastre 62 de animale.
Conform datelor ANSVSA din 4 septembrie, in Romania, numarul animalelor afectate de aceasta boala a ajuns la 347 in cele 12 judete unde au fost inregistrate focare, ceea ce reprezinta 0,011% din totalul animalelor receptive existente in aceste zone. Focarele unde evolueaza boala limbii albastre se afla in 63 de comune din judetele Buzau, Vrancea, Arges, Gorj, Valcea, Prahova, Ilfov, Olt, Bacau, Dolj, Botosani si Vaslui, iar efectivele de animale receptive la boala se ridica la 3.105.756.
Primul caz de 'Boala limbii albastre' (Bluetongue) in Romania a fost diagnosticat in judetul Buzau pe 22 august 2014.
Aceasta boala este produsa de un virus, care afecteaza rumegatoarele si se transmite doar prin intepatura unor insecte hematofage si nu prin contact direct intre animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sanatatea omului, scrie Agerpres.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...