Oleleu (ANSVSA): Romania poate exporta doar carcasa si carne de ovine in UE, iar ovine vii catre tarile terte
Marti, 25 Martie 2025

Marti, 25 Martie 2025
„Ingrijorarea crescatorilor de ovine este justificata, dar in acest in acest moment este nevoie de un parteneriat corect intre institutiile statului, ministere si tot ceea ce inseamna industria de profil de la nivel national pentru a depasi acest moment, aceste restrictii care se inregistreaza in Romania. Avem in momentul de fata mai multe localitati din judetul Bihor si din judetul Arad unde sunt impuse restrictii de circulatie a ovinelor din cauza aparitiei focarelor de pesta micilor rumegatoare (PMR). Foarte important este faptul ca se mentine in continuare deschis exportul de ovine vii pe tari terte, tot ceea ce inseamna zona tarilor arabe. Aici nu exista restrictii de vanzare a animalelor, iar noi suntem preponderent exportatori, cu peste 70% din ovinele din Romania”, a spus Oleleu.
Pe de alta parte, acesta a transmis ca in tarile UE se pot face doar livrari de carcase si carne de ovine din toata tara, exceptand judetele Arad si Bihor, vanzarile de ovine vii fiind restrictionate la nivel national din cauza evolutiei PMR.
„In Uniunea Europeana vor fi doar livrari de carcase si carne de ovine din zonele fara restrictii. In preajma sarbatorilor pascale se vindeau animale vii si in tarile din Uniunea Europeana, in Grecia, in Italia, dar schimburile comerciale mari se desfasoara cu tarile terte. Acolo este principalul debuseu al Romaniei. In perioada urmatoare va fi nevoie de o strategie foarte clara astfel incat sa se ridice restrictiile si pe tarile din Uniunea Europeana”, a adaugat reprezentantul ANSVSA.
In ceea ce priveste modul de comercializare a mieilor in Romania, in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, vicepresedintele ANSVSA a subliniat ca mieii se vor putea sacrifica in unitatile de abatorizare de dimensiuni mari, in cele de capacitate mica amenajate in exploatatiile fermierilor, dar si in puncte de sacrificare temporare.
„In perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, mieii se vor putea sacrifica in unitatile de capacitate mica de sacrificare, in unitatile de abatorizare de dimensiuni mari, in unitati de sacrificare de capacitate mica care vor putea fi amenajate atat in exploatatiile fermierilor, la nivel de asociatii sau chiar in UAT-urile de la nivel national. Sacrificarea se va face fara restrictii din punct de vedere sanitar-veterinar. De asemenea, exista posibilitatea amenajarii de puncte de sacrificare temporare, iar comercializarea se va face atat la poarta fermei din unitatea de sacrificare supravegheata sanitar-veterinar, cat si in locurile amenajate, respectiv in magazine specializate, in piete unde sunt amenajate astfel de raioane”, a explicat acesta.
Ioan Oleleu a adaugat ca, incepand de saptamana viitoare, se pot depune cereri pentru deschiderea unor puncte de sacrificare temporare in vederea inregistrarii sanitar-veterinare.
„Incepand de saptamana viitoare, oricine poate sa depuna cerere pentru inregistrarea din punct de vedere sanitar-veterinar. Noi alocam personal care sa supravegheze sacrificarile respective. Procedura este una simpla. Mai mult, toate aceste puncte de sacrificare temporare o sa beneficieze de conditii de relaxare si flexibilizare de la conditiile generale impuse de regulamentele Uniunii Europene privind functionarea acestora. E nevoie de un spatiu limitat, o sursa de apa, respectarea conditiilor minime de igiena si de manipulare. Foarte important: animalele sa fie sanatoase si carcasele salubre”, a punctat oficialul ANSVSA.
Potrivit sursei citate, in ultima perioada tot mai multe societati din tara si de pe piata externa si-au exprimat interesul de a cumpara carne de ovine din Romania, „ceea ce este un lucru pozitiv, pentru ca se creeaza plus valoare”.
„Ca si noutate: sunt tot mai multe societati, atat la nivel national, cat si international, care sunt interesate de carcasa de ovina din Romania, respectiv sacrificarea oilor in unitatile de abatorizare si comercializarea carnii in diferite tari terte, ceea ce este un lucru pozitiv, pentru ca practic se creeaza plus valoare in Romania. Sunt si tari, unde noi avem deja o traditie de schimburi cu animale vii, unde se mentine cererea de animale vii in anumite momente, datorita traditiilor religioase pe care le au tarile respective”, a mai mentionat acesta.
Studiul evidentiaza tendintele care influenteaza piata HORECA: Millennials si Generatia Z se orie...
Dupa accederea Romaniei la Uniunea Europeana in 2007, numarul de sacrificari de suine a crescut c...
Aceasta masura nu afecteaza intreaga tara si nu impune o interdictie generala asupra exportului d...