Oficialii europeni revizuiesc planul privind bunastarea animalelor

Oficialii europeni revizuiesc planul privind bunastarea animalelor


Uniunea Europeana ia in considerare sa renunte la impunerea unor reglementari menite sa imbunatateasca bunastarea animalelor in industria agricola, din cauza temerilor legate de impactul pe care l-ar putea avea asupra costurilor alimentelor.

Comisia Europeana promisese ca va actiona in urma presiunii publice pentru a pune capat unor practici precum utilizarea custilor pentru animale, uciderea puilor de o zi, precum si vanzarea si productia de blanuri.

 

Dar ingrijorarea ca modificarile propuse ar putea creste costurile alimentelor, care au crescut brusc dupa ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut, a determinat Bruxelles-ul sa reconsidere planurile, scrie Financial Times, citat de economedia.ro

 

Potrivit mai multor oficiali, Comisia a renuntat complet la propuneri – impreuna cu o lege privind alimentatia durabila, menita sa stimuleze productia de alimente ecologice in intregul bloc. Insa un alt oficial a declarat ca a fost revizuit planul privind bunastarea animalelor si ca va propune o versiune mai redusa.

 

Legislatia se numara printre putinele parti ramase din pachetul de masuri climatice Green Deal al UE, stabilit in 2019 pentru a orienta blocul catre o economie mai durabila.

 

Pekka Pesonen, secretarul general al Copa-Cogeca, grupul fermierilor din UE, a declarat ca ar putea sustine multe dintre modificari, atata timp cat ar primi ajutor financiar pentru a le pune in aplicare si daca carnea importata ar fi supusa acelorasi standarde.

 

Acest lucru ar insemna, de fapt, interzicerea multor importuri de la parteneri comerciali precum Brazilia, Ucraina si Thailanda. Unei astfel de masuri i s-ar opune comisarul pentru comert Valdis Dombrovskis.

 

Pesonen a declarat ca fermierii ar avea nevoie de timp pentru a se adapta, in cazul in care UE va merge mai departe.

 

Recent, Copa-Cogeca a avertizat asupra unei “distante tot mai mari intre Bruxelles si zonele rurale” si a condamnat o “abordare punitiva care nu vorbeste despre solutii concrete, factori favorizanti si fezabilitate financiara”.

 

Angajamentul UE de a actiona in ceea ce priveste bunastarea animalelor a fost rezultatul unei petitii denumite “End the Cage Age”, care a fost semnata de 1,4 milioane de persoane in 2020, precum si al unei alte petitii pentru stoparea cresterii blanurilor, cu 1,5 milioane de sustinatori.

 

Joe Moran, director de politica europeana pentru Four Paws, un grup de campanie pentru bunastarea animalelor, a avertizat impotriva eliminarii sau a retrogradarii propunerilor privind bunastarea animalelor.

 

“Bunastarea animalelor este ultima picatura in vantul care arunca in aer Green Deal. Trebuie sa ramana”, a spus el. “Daca nu se va intampla acest lucru, Comisia va ignora una dintre cele mai mari cereri democratice din istoria sa”.



Poti fi interesat si de