O treime din productia mondiala de carne se pierde. Bancile pentru alimente ar putea fi solutia

O treime din productia mondiala de carne se pierde. Bancile pentru alimente ar putea fi solutia


Risipa alimentara este o realitate cu care se confrunta intreaga industrie a carnii si nu numai. Companiile care nu isi eficientizeaza procesul de productie risca sa inregistreze pierderi mari.

Consultantul de specialitate Emilio Becker, prezent la Carnexpo 2019, a declarat faptul ca o treime din productia mondiala de protein animale se pierde. "Aruncam 33% din productie. Asta e o mare problema si o mare provocare pentru FAO. Cam 18-20% se pierde din cauza retailerilor. Termenul de valabilitate este un artificiu. Sunt multe produse care in mod normal nu au termen de valabilitate, dar noi il punem pentru ca suntem obligati. De exemplu, daca tu vinzi carne refrigerata in termen scurt, daca este peste, carne care are doua zile pana la termenul de expirare, marfa este lichidata sau aruncata. Este o marfa buna, pe care o poti consuma cu toata garantia pentru sanatate, dar noi o aruncam. Si asta reprezinta cam 20% din productia mondiala pe care o aruncam din cauza lipsei de management bun pe zona de ratail. Aici trebuie sa gasim o solutie pentru ca e pacat fiindca sunt atatia oameni in lume care mor de foame si noi aruncam 33% din mancare", spune Emilio Becker.

 

O solutie viabila ar fi predarea acestor produse aflate inca in termen de valabilitate unor banci pentru alimente, care se ocupa mai departe de distribuirea lor catre beneficiari: cantine sociale, centre pentru batrani sau alte ONG-uri care se ocupa de cazuri sociale.

 

"Ideea unei banci de alimente a aparut in piata in momentul in care s-au dezvoltat marile retele de supermarketuri, de peste 40 de ani in Statele Unite si de peste 30 de ani in Europa. O banca colecteaza produse de la orice agent economic care are un surplus de marfa ce considera ca nu se mai poate vinde, iar Banca la randul sau lucreaza cu alte organizatii care au programe sociale sau cu beneficiari directi. Banca, plecand de la modelul european, inseamna un depozit de alimente care respecta toate normele de siguranta, de trasabilitate, care primeste produse diverse, de la fructe, lactate pana la carne congelata. In plus, ca orice agent economic, respecta toate cerintele impuse, de la transport, la depozitare si manipulare a alimentelor. Are spatii special amenajate pentru depozitarea lor in conditii de maxima siguranta. Noutatea de pe piata este ca noi putem colecta cantitati foarte mari. Atunci cand incheiem un parteneriat cu un producator, un angrosist sau un retailer care are astfel de produse, noi preluam orice cantitate", a declarat Gabriel Sescu, presedintele Bancii pentru Colectarea si Distributia Alimentelor din Romania, in cadrul conferintei PROFOOD, organizata la Carnexpo.

 IMG_20191108_115232

Banca le ofera companiilor posibilitatea de a dona aceste alimente, evitand astfel costurile suplimentare pe care firmele le-ar inregistra cu distrugerea acestor produse.

 

Exista si companii care au rezolvat din start problema risipei, utilizand la maxim toate resursele. Un exemplu in acest sens este Cris-Tim, care reuseste sa transforme inclusiv reziduurile in surse de energie.

 

"Tot ce ne ramane rest pe partea de productie si materii prime transferam intr-o statie de biogaz pe care o folosim ca sa ne furnizam pe de o parte curent electric si pe de alta abur pentru celule de afumare. Transformam toate aceste reziduuri catre o sursa curata de energie. Totodata, in procesul de ambalare cautam sa reducem cat mai mult consumul de plastice, de film si in acelasi timp sa ramana un produs estetic si un produs care sa poata fi pus corect la raft. Avem multe masuri pe care le dezvoltam pentru a proteja mediul si a reduce risipa pentru ca la final de zi risipa aia inseamna niste costuri in plus pentru noi si implicit un cost mai mare pe produs", a afirmat Radu Timis Jr, CEO Cris-Tim.



Poti fi interesat si de