O parte din recolta de grau din acest an, folosita in fermele zootehnice

O parte din recolta de grau din acest an, folosita in fermele zootehnice


Graul recoltat de fermierii din judetul Maramures in acest an urmeaza sa fie intrebuintat in fermele zootehnice, crescatoriile de porci si pasari si mai putin in industria de panificatie locala.

"Productia de grau din vara acestui an va fi utilizata in fermele zootehnice, crescatoriile de porci, cresterea pasarilor si o cantitate mica ar putea fi achizitionata de firmele din industria de panificatie locala. Graul a fost depozitat in baze speciale, bine ventilate pentru a rezista o perioada mai lunga de timp (...) O crestere usoara a numarului de animale din femele medii sau mici, a numarului de suine ne-a determinat sa ne orientam spre aceasta piata. In mod sigur, procesatorii de paine vor identifica graul necesar pe durata sezonului rece in alta parte a tarii, indeosebi in sud, asa cum s-a intamplat in fiecare an. Fabricile de paine doar completau necesarul de grau in timpul iernii la intelegere cu producatorii locali, luand cantitatile mari de la furnizori din tara sau strainatate. Faptul ca avem o crestere a numarului de animale - vaci, porci, gaini - in unele ferme din judetul e un lucru pozitiv, incurajator si arata ca avem o piata dinamica", a declarat vicepresedintele Asociatiei de Cereale si Plante Tehnice, Ioan Vlad.

 

Potrivit acestuia, cultivatorii de grau si alte plante cerealiere se gandesc sa-si extinda culturile prin achizitionarea sau arendarea unor terenuri agricole.

 

"Deja ne gandim la recolta anului viitor si e posibil ca membrii asociati sa mai achizitioneze teren pentru a extinde cultura graului, dar si pentru alte plante care constituie hrana de baza a animalelor dintr-o ferma. Incercam sa identificam terenuri agricole care pot fi luate in arenda pe o perioada mai lunga de timp, totul e sa ne intelegem cu proprietarii, sa-l luam in conditii avantajoase, apoi sa-l pregatim pentru o noua cultura (...) Maramuresul nu detine o geografie propice specific graului, dar facem eforturi pentru a reintroduce terenuri in circuitul agricol, terenuri adecvate sau terenuri aproape bune. Nu e chiar simplu, dar incercam sa ne adaptam", a mentionat Ioan Vlad.

 

In judetul Maramures, au fost cultivate cu grau aproape 5.000 hectare, iar recolta de grau la hectar din acest an a fost estimata la aproape 2.300 kilograme.Poti fi interesat si de