O noua boala ameninta efectivele de oi si capre din Romania. Focar de variola, confirmat in Bulgaria

O noua boala ameninta efectivele de oi si capre din Romania. Focar de variola, confirmat in Bulgaria


Bulgaria a notificat, prin Sistemul Mondial de Informatii privind Sanatatea Animalelor (WAHIS) al Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor (WOAH), aparitia primului focar de variola ovina in localitatea Straldzha, regiunea Yambol, anunta Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Conform informatiilor furnizate de autoritatile bulgare, focarul a fost identificat in cadrul unui efectiv de ovine din localitatea Straldzha.

 

ANSVSA precizeaza ca autoritatile competente din Bulgaria au dispus masuri stricte pentru controlul si eradicarea bolii, care includ: restrictionarea miscarii animalelor din zona afectata, uciderea efectivului de ovine si caprine afectat, supravegherea intensiva a efectivelor de ovine si caprine din regiune si din zonele limitrofe, implementarea masurilor de biosecuritate in fermele afectate si in jurul acestora, informarea crescatorilor de animale si a publicului cu privire la masurile de prevenire si control, precizeaza reprezentantii institutiei.

 

"ANSVSA monitorizeaza atent evolutia situatiei din Bulgaria si colaboreaza indeaproape cu autoritatile sanitar-veterinare bulgare pentru a preveni raspandirea bolii in Romania", se mentioneaza intr-un comunicat de presa al institutiei.

 

Totodata, Autoritatea recomanda crescatorilor de ovine si caprine din Romania sa aplice masuri stricte de biosecuritate in ferme, inclusiv controlul accesului persoanelor si vehiculelor, sa notifice imediat medicul veterinar in cazul in care observa semne clinice suspecte la ovine si caprine (eruptii cutanate, febra, stare generala proasta) si sa respecte toate recomandarile si masurile dispuse de autoritatile veterinare.

 

Variola ovina este o boala virala grava care afecteaza in principal ovinele si caprinele, cauzata de un virus din familia Poxviridae. Boala are un caracter foarte contagios si se poate raspandi rapid intr-o turma, ducand la pierderi economice semnificative.

 

Potrivit ANSVSA, printre semnele clinice ale variolei ovine/caprine sunt leziunile cutanate. "Acesta este semnul distinctiv al bolii. La ovinele/caprinele infectate apar initial mici pete rosii pe piele, care evolueaza in papule (basici solide) si apoi in vezicule (basici cu lichid). Aceste leziuni se pot dezvolta ulterior in pustule si cruste.", se precizeaza in comunicat.

 

Leziunile cutanate apar de obicei pe cap (in special in jurul botului, nasului si urechilor, pleoapelor), abdomen, picioare, organele genital, axile, noteaza ANSVSA. Alte semne clinice sunt: febra, scaderea apetitului, depresie si letargie, lacrimatie excesiva si secretii nazale, inflamatia ganglionilor limfatici, leziuni la nivelul mucoaselor:

 

In majoritatea cazurilor, boala dureaza 3-4 saptamani, dar animalele pot ramane slabite pentru o perioada mai lunga de timp. Mortalitatea poate varia in functie de gravitatea focarului si de starea generala de sanatate a efectivului de ovine si caprine.

 

"Variola ovina/caprina se transmite prin contact direct intre animale infectate si animale sanatoase si prin contact indirect cu lichidul din continutul veziculelor, pustulelor si prin inhalarea prafului din crustele descuamate. Mediul poate ramane contaminat pentru o perioada lunga de timp, astfel incat masurile de igiena si biosecuritate sunt esentiale pentru prevenirea raspandirii bolii, virusul fiind foarte rezistent la uscaciune. ANSVSA va continua sa informeze publicul si crescatorii de animale despre orice evolutie semnificativa a situatiei", precizeaza specialistii.

 

De asemenea, virusul poate fi raspandit si prin secretiile nazale, oculare si orale, leziuni cutanate rupte sau obiecte contaminate (furaje, echipamente).



Poti fi interesat si de