O criza fara precedent a fortei de munca planeaza asupra industriei globale a carnii
Vineri, 25 Martie 2022
Vineri, 25 Martie 2022
In cazul procesatorilor de carne britanici, alarma privind pierderea fortei de munca a sunat inca din 2018-2019, dar a rabufnit si mai rau spre finalul anului trecut. Aproximativ 600.000 de capete de porci aveau o soarta indecisa la inceputul ultimului trimestru al lui 2021, in conditiile in care abatoarele din Regatul Unit se confruntau cu o lipsa majora de personal, accentuata si de exploziile pandemice din diverse zone ale tarii.
Valul infectiilor OMICRON declansat la inceputul anului in Australia si Noua Zeelanda a pus din nou la incercare producatorii si procesatorii de carne, lantul de aprovizionare trecand prin saptamani intregi de perturbari din cauza infectarilor in masa raportate in unitatile de procesare sau la operatori logistici si de transport din cele doua tari.
SUA detin in acest moment recordul mondial la numarul de imbolnaviri si decese de la declansarea pandemiei, iar o cifra de peste 500.000 cazuri zilnice raportate la final de luna ianuarie aproape ca a trecut neobservat atat de catre media, cat si de publicul din lumea intreaga.
Totodata, noua administratiei de la Washington a decis sa mentina in vigoare un ajutor federal pentru parintii nevoiti sa ramana acasa cu copiii in zonele afectate de explozia de cazuri COVID, ajutor a carui valoare este de aproximativ $1250/persoana. Initiata in vara lui 2020, masura a redus drastic numarul personalului din unitatile de procesare a carnii sau din fermele de largi dimensiuni.
Rezultatul a fost observat constant in lantul de alimentare ale supermarketurilor americane: rafturi uneori goale si preturi tot mai mari la produsele din carne. Chiar si investitiile in automatizarea unor linii intregi de productie, anuntate de giganti precum Tyson Foods, Smithfield, JBS etc, nu vor elimina complet perturbarile constante, cel putin nu in urmatorul an. Cat despre preturi, cel mai probabil aceste vor ramane la un nivel ridicat pe fondul cresterii costurilor cu personalul sau retehnologizarea liniilor de productie.
Din 2020, o serie de mari producatori si procesatori de carne din Vestul Europei au ajuns la concluzia ca gestionarea fortei de munca recrutata din statele est europene trebuie gestionata direct si nu prin intermediul agentiilor de recrutare a fortei de munca. Germania a adoptat deja un sistem legislativ in acest sens, tintind direct catre unitatile de productie din sectorul alimentar, iar Danemarca si Olanda au aderat la aceeasi idee, chiar daca in aceste doua tari decizia finala este luata de catre procesatori.
Desi masura a stimulat migratia fortei de munca din Estul Europei, inclusiv din Romania, catre tarile mai sus mentionate, bazinul de recrutare ramane in continuare insuficient, in contextul in care populatia locala nu pare dispusa sa mai presteze meserii de acest fel. Pe de alta parte, ciclicitatea valurilor de infectari COVID-19 nu ocoleste personalul din industria alimentara, acest fenomen perturband constant activitatea companiilor din sector.
Romania este tara cu cel mai mare numar de migranti in interiorul granitelor UE. In 2018, cifra oficiala a muncitorilor plecati peste granita in cautarea unui salariu mai bun depasise 5 milioane, o cifra aproape egala cu cea a valului dislocat de razboiul din Siria. Multi dintre ei sunt implicati in operatiuni derulate de producatori de alimente din Vestul continentului, dar golul lasat in urma nu poate fi completat asa usor.
”Avem nevoie de oameni bine pregatiti in industrie, dar va spun ca nu am ce recruta din piata. Nu sunt pregatiti, nu exista un plan de formare a acestora, desi toti cei implicati in industria alimentara cautam forta de munca specializata, de la ferme si pana in procesare. Eu nu stiu ca unitatile de invatamant tehnic de nivel mediu, cel putin pe regiunea Moldovei, mai ales pe zona de nord, in Botosani, sa aiba plan de scolarizare pentru industria alimentara in ansamblu. Poate pe HoReCa sa fie ceva, dar nu in procesare. Nu vreau sa intru in discutii despre nivelul de salarizare, dar va spun ca exista o presiune tot mai marea recrutorilor externi, care selecteaza inclusiv necalificati pentru munca in abatoare sau pe linii de productie”, sustine Iulian Cazacut, manager general Doly Com.
Compania a facut o sesizare catre AJOFM Botosani in incercarea de a obtine o stabilizare a pitei locale de forta de munca, dar raspunsul a fost scurt si la obiect: ”Libera circulatie a persoanelor si a fortei de munca in interiorul Uniunii Europene este garantata”.
Recrutarea masiva de forta de munca din Romania este un fenomen vechi, care nu pare sa trezeasca reactii la nivel guvernamental. ”Problema este una profunda. Sistemul de invatamant tehnic si profesional din Romania nu raspunde cererii de pe piata de munca locala. nu avem scoli profesionale care sa pregateasca noi generatii pentru aceasta industrie, pregatirea profesionala se face la locul de munca, iar multi dintre cei care 'isi fac mana' in productia de aici, din Romania, migreaza apoi catre alte tari din Vestul Europei tentati de avantejele unui salariu mai mare. Salariile au crescut si la noi si este drept ca nu suntem la un nivel salarial pe care ti-l poate oferi un angajator german sau danez, dar odata relocat, un angajat trebuie sa fie constient ca are de a face si cu cheltuieli mai mari decat cele de acasa. Fara un plan multianual de stabilizare a pietei de munca, in care companiile existente pe piata locala sa fie consultate in vederea asigurarii personalului necesar, industria aceasta se poate prabusi oricand. Automatizarea nu poate inlocui complet factorul uman. Si asa vedem o presiune tot mai crescuta pe firmele autohtone din industria alimentara si niciun plan de sustinere a acestora. O solutie ar sta in acordarea de scutiri fiscale pentru angajatii din sector, astfel incat acestia sa ramana pe posturile ocupate in prezent in companii. Exemplul dat de exceptia facuta pentru angajatii din IT este unul destul de bun”, precizeaza Eugen Capra, CEO Carnexpo & Carnexpo GRILL.
Ideea sa privind scutirile de impozite pentru angajatii din industria alimentara nu este chiar o descoperire de ultima ora. ”Am avut discutii si solicitari oficiale in acest sens, dar pana si scutirile acordate personalului din IT si constructii au fost pe punctul de a fi anulate anul acesta, pentru consolidarea bugetului de stat. Nu cred ca vom vedea prea curand o deschidere din partea factorului politic pe acest subiect”, adauga si Dana Tanase, director executiv Asociatia Romana a Carnii.
Analiza completa despre criza de pe piata fortei de munca se regaseste in editia 81 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.
Articol realizat de Marius Jianu, redactor-colaborator INDUSTRIA CARNII.RO.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...