Numarul tot mai mic al fermierilor tineri ingrijoreaza Europa
Joi, 30 Ianuarie 2020
Joi, 30 Ianuarie 2020
'Exista discrepante mari intre statele membre, dar, in medie, doar 5% din fermieri au o varsta mai mica de 35 de ani in Europa', a declarat marti Maria Fuentes Merino, coordonatoarea Comisiei Europene pentru politici de dezvoltare rurala in cadrul Politicii Agricole Comune (PAC).
In Europa, Austria, Polonia si Slovacia sunt cele trei tari care au cele mai bune performante cand vine vorba de inlocuirea fermierilor iesiti la pensie. Franta, cu doi fermieri inlocuiti la fiecare trei iesiti la pensie, se situeaza pe locul patru, sustine Ministerul Agriculturii din Franta.
Insa reorientarea tinerilor spre sectorul agricol este franata de o multime de factori, incepand de la veniturile insuficiente generate de vanzarea de produse agricole, trecand prin lipsa accesului la terenuri agricole si pana la posibilitatile de finantare, sustine Maria Fuentes Merino.
O dovada a decalajului care exista intre Franta si restul UE, in contextul in care Comisia Europeana propune ca in urmatoarea Politica Agricola Comuna europeana (2022-2027) un procent de 2% din valoarea platilor directe sa fie alocata pentru instalarea tinerilor fermieri, este faptul ca sindicatul francez al tinerilor agricultori (JA) ar dori sa obtina un procent de 4%.
Recent, vicepresedintele JA, Aurélien Clavel, a denuntat sistemul actual de atribuire a subventiilor europene la hectar, pe care l-a calificat ca fiind unul 'otravitor' deoarece 'favorizeaza extinderea exploatatiilor si defavorizeaza tinerii care au mijloace mai modeste'. Clavel a recomandat ca subventiilor sa nu mai fie acordate in functie de hectare ci de activitate.
'Nu vom putea schimba intregul sistem de pe o zi pe alta', raspunde prudent eurodeputatul Jérémy Decerle, din cadrul grupului Renew Europe. Cu toate acestea, eurodeputatul s-a pronuntat in favoarea unei 'adevarate politici progresive' de sprijinire care sa ajute la instalarea 'la scara europeana' a tinerilor fermieri pentru a evita o catastrofa demografica.
De asemenea, este nevoie de un sistem de transmitere a exploatatiilor agricole, a apreciat presedintele JA, Samuel Vandaele. Acesta a subliniat ca ar dori o 'lege funciara pentru a favoriza accesul tinerilor la terenurile agricole'.
In acest domeniu, preturile s-au dublat in ultimii zece ani in Franta, chiar daca, in medie, sunt mai scazute decat in restul Uniunii Europene.
Pentru a putea 'elibera' terenurile agricole de catre fermierii care au depasit varsta de pensionare, Guvernul francez mizeaza in special pe o reforma care ar trebui sa garanteze o pensie de cel putin 1.000 de euro fiecarui sef de exploatatie agricola care are o cariera completa.
In prezent numerosi fermieri in varsta continua sa primeasca subventii PAC si amana iesirea la pensie, apreciind ca pensiile sunt prea mici, spre disperarea Guvernului de la Paris.
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...