Numarul pescarilor a scazut masiv in ultimii 40 de ani, sustin proprietarii de cherhanale

Numarul pescarilor a scazut masiv in ultimii 40 de ani, sustin proprietarii de cherhanale


Proprietarii de cherhanale din judetul Tulcea atrag atentia asupra reducerii numarului pescarilor, pe fondul scaderii resursei acvatice, ei criticand autoritatile romane din cauza ca nu sprijina piscicultura si nu ii protejeaza pe pescari.

Unii dintre ei spun ca au renuntat la afacerile din domeniul piscicol din cauza legislatiei incoerente si a numarului mare de controale ale institutiilor statului si sustin ca singura solutie pentru revigorarea pescuitului in Delta este o legislatie specifica zonei.

 

Reprezentantul cherhanalei din satul Jurilovca, Radu Manolache, a declarat ca unitatea pe care o conduce a avut in urma cu aproape 40 de ani circa 640 de pescari, dar la ora actuala numarul celor autorizati este de doar 46.

 

“Principala cauza a acestei situatii este lipsa resursei piscicole. Pe nimeni nu intereseaza. Nu se fac decolmatari si nimeni nu a reusit sa faca un plan de dezvoltare”, a afirmat Manolache.

 

El a criticat legislatia din domeniul pescuitului si a apreciat ca pescarul, o tipologie afiscala in orice stat european, ar trebui scutit de la plata taxelor si impozitelor la stat.

 

“De peste 20-30 de ani, in satele limitrofe Dunarii exista centre de vanzare la negru a pestelui ocrotite de cei care ar trebui sa le desfiinteze. Stiu, o sa mai am 64 de controale, dar asta este”, a mentionat cherhanagiul tulcean.

 

In opinia lui, statul roman trebuie sa sprijine domeniul prin subventii pentru agentii economici care fac acvacultura, prin executia lucrarilor de decolmatare a unor canale care sa imbunatateasca circulatia apei, prin populari cu puiet de peste, compensatii pentru pescari atunci cand acestia nu-si pot desfasura activitatea si prin scutirea lor de la plata unor taxe.

 

“Pescuitul costier la Marea Neagra este jale. Nu cred ca exista pe litoral vreo masina de gheata. Singurul lucru care s-a facut pana acum este ca s-au dat compensatii la motorina, dar toate motoarele de ambarcatiuni merg pe benzina. Exista un singur motor de ambarcatiune care merge cu motorina, dar costa 40.000 de euro si nu-l cumpara nimeni”, a afirmat Radu Manolache.

 

Unii investitori din Delta Dunarii sustin ca numarul mare al controalelor efectuate de autoritatile statului i-au facut sa renunte la cherhanalele detinute.

 

“Am avut cherhana in perioada 2010-2018, dar am inchis-o din cauza lipsei sprijinului din partea statului. Legislatia este foarte incurcata si nu vorbim doar de un singur act. Sa va dau un exemplu, am avut la un moment dat un control incrucisat de la cinci institutii. N-au fost doua autoritati care sa aiba o legislatie asemanatoare”, a mentionat Liviu Feodorof.

 

El a mai spus ca singura solutie pentru revigorarea pisciculturii in Delta este o legislatie dedicata exclusiv zonei.

 

“Au fost atat de multe greseli facute pe fiecare legislatie in parte, incat nu cred ca se poate salva ceva incercand sa modifici fiecare legislatie in parte. Din punctul meu de vedere, este nevoie de o legislatie aparte pentru Delta Dunarii. Una este sa pescuiesti la Cernavoda, la Dunare, si alta este sa pescuiesti in Delta. Zonele sunt total diferite”, a mai spus Feodorof.

 

In Delta Dunarii exista aproape 1.100 de pescari autorizati, potrivit Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD).

 

Institutia din subordinea Ministerului Mediului a anuntat luna trecuta ca mai multe entitati cu atributii de control in domeniul braconajului piscicol au efectuat in primele sase luni ale anului 1.841 de verificari, in timpul carora au controlat 126 de obiective si 1.216 mijloace de transport.

 

In urma controalelor au fost intocmite 131 de dosare penale, s-au constatat 186 de infractiuni, au fost aplicate 2.685 de contraventii in valoare totala de 2.155.731 lei si au fost confiscate 16,5 tone de peste, 80,2 kilograme de icre, 4.226 de unelte de pescuit, 38 de barci, un dispozitiv electric de pescuit, 33 de motoare de barci si 17 autovehicule.

 

Potrivit ARBDD, controalele au fost efectuate de Serviciul Politie Delta Dunarii, Inspectoratul de Politie Judetean, Garda Nationala de Mediu, Politia Transporturi, Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, Politia de Frontiera si de Comisariatele regionale de control ale ARBDD.



Poti fi interesat si de