Numarul de ferme din UE a scazut cu 5,3 milioane, in ultimii 15 ani

Numarul de ferme din UE a scazut cu 5,3 milioane, in ultimii 15 ani


In 2020, in Uniunea Europeana erau 9,1 milioane de ferme, cu 5,3 milioane mai putine decat in 2005 (echivalentul unui declin de aproximativ 37%), arata datele publicate de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Fermele pot fi clasificate in functie de activitatile care domina veniturile agricole. Unele ferme obtin venituri de pe urma diverselor activitati (ferme mixte), altele in principal de pe urma culturilor sau a animalelor. Fermele specializate sunt cele in care o activitate reprezinta cel putin doua treimi din productia totala standard a fermei.

 

Desi, in 2020, erau mai putine ferme in UE din toate tipurile decat in 2005, scaderile la anumite tipuri de ferme au fost mai semnificative decat la altele. Astfel, au fost cu 2,6 milioane mai putine ferme mixte, cu 1,6 milioane mai putine ferme specializate in cresterea animalelor si cu 0,9 milioane mai putine ferme specializate in culturi.

 

In 2020, aproape trei cincimi (58%) dintre toate fermele din UE erau specializate in culturi, iar usor peste o cincime (22%) din ferme erau specializate in cresterea animalelor, cel mai obisnuit tip fiind specializarea in produse lactate (5% din toate fermele), urmate de exploatatii pentru cresterea si ingrasarea bovinelor, porcinelor, ovinelor, caprinelor si altor animale erbivore (fiecare cu 4%). De asemenea, usor sub o cincime (19%) din toate fermele din UE erau ferme mixte.

 

In 2020, peste jumatate (52%) din suprafata agricola utilizata (UAA) din UE era la ferme specializate in culturi, aproximativ o treime (33%) la ferme specializate in cresterea animalelor, iar restul la ferme mixte (15%).

 

Cea mai ridicata pondere a fermelor din UE specializate in culturi se inregistreaza in multe state din Europa de Est, cum ar fi Bulgaria (73%), Ungaria (72%) si Romania (67%), precum si in tarile mediteraneene, cum ar fi Grecia (74%), Malta (63%) si Croatia (61%). Aceste evolutii reflecta conditiile favorabile pentru cresterea anumitor tipuri de cereale, fructe si/sau masline.

 

Ferme specializate in cresterea animalelor sunt dominante in cateva tari din nord-vestul Europei, cum ar fi Luxemburg (82% din toate fermele), Irlanda (79%) si Tarile de Jos (58%).



Poti fi interesat si de